Picioarele îţi pot da indicii despre sănătate

1 68810 original jpg jpeg

Cele mai multe femei tind să ignore destul de mult această parte a corpului, deşi, în urma studiilor, a reieşit că poate reprezenta o fereastră pentru starea generală de sănătate. Iată câteva lucruri pe care picioarele tale încearcă să ţi le transmită.

Picioare mereu umflate

Deşi punem acest lucru pe fondul statului în picioare timp îndelungat,picioarele umflate mai pot sesiza şi alte probleme de sănătate. În cazul în care senzaţia de picioare grele şi umflate persistă mai mult de câteva zile,ar trebui să vezi un medic.

Poate fi vorba de o problemă de circulaţie sangvină sau poate indica o acumulare în exces de lichid în organism,ca urmare a unei boli de inimă, ficat sau rinichi.

Tălpi şi degete reci (mai mereu)

Deşi poate fi doar ceva trecător,picioarele reci pot semnala ceva mai serios. Acestea se traduc drept primul semn al unei circulaţii deficitare,cauzat de cele mai multe ori de o viaţă cu mult prea sedentară.  În plus,trebuie să ştii că,de obicei,o circulaţie slabă,chiar şi pentru doar câteva ore,poate cauza dezvoltarea unui cheag de sânge.

Dacă nici cu mai multă activitate fizică nu reuşeşti să remediezi acestă problemă,s-ar putea să fie vorba despre o tiroidă hipoactivă,boala Raynaud (cauzată de spasmele din vasele de sânge) sau de o neuropatie periferică,ceea ce semnalează anumite leziuni ale nervilor care stau la bază. Este bine să consulţi un medic de specialitate.  

Picioare urât mirositoare

O acumulare de sudoare poate fi cauza unor picioare urât mirositoare,însă dacă problema persită,poate însemna că ai hiperhidroză. Este important ca de fiecare dată când te speli pe picioare să foloseşti apă călduţă şi săpun antibacterian şi apoi,să le laşi să se usuce la aer,complet.

Dacă foloseşti şosete,cumpără unele din bumbac 100% şi dă-te cu pudră de talc înainte să te înacalţi. Dacă problema persistă,este cel mai clar semn că ai o infecţie fungică şi ai nevoie de un tratament.  

Unghii decolorate sau deformate

Deşi unghiile de la picioare nu pot fi întotdeauna perfecte,ele ar trebui să aibă culoarea roz şi nu trebuie să prezinte adâncituri sau alte deformaţii. Acestea pot fi semnul unui deficit de fier sau o anemie (organismul nu produce suficiente de celule roşii din sange).

Potrivit specialiştilor,unghiile decolorate,de obicei de culoare gălbuie,sau crescute ciudat semnalizează o infecţie fungică. Este bine să ceri sfatul unui dermatolog.

Picioare vineţii

Această „manifestare” a picioarelor poate fi una dintre cele mai serioase semne ale unei probleme de sănătate. Medicii susţin că decolorarea pielii în tente albastrui se numeşte cianoză şi se traduce drept o insuficienţă a sângelui,care nu primeşte suficient oxigen.

Poate semnala deci o problemă cronică de plămâni sau de inimă. În cazul în care picioarele albastrui sunt însoţite de o respiraţie sacadată,dureri în piept,tuse cu mucus sau febră,ar trebui să soliciţi asistenţă medicală de urgenţă.

Picioare amorţite

Senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul picioarelor sau degetelelor de la picioare,care se pot agrava pe timpul nopţii,poate indica o deficienţă de vitamine cheie.

Furnicăturile sau amorţeala pot fi un indiciu că ai nevoie mai mult acid folic sau vitamina B12 sau o cantitate mare de zaharuri în sânge (diabet),deci va trebui să-ţi faci nişte analize.