Pneumonie simptome şi tratament. Află cum te vindeci rapid de boală

pneumonie simptome şi tratament jpeg

Pneumonie simptome şi tratament. Temperaturile din ce în ce mai scăzute fac ca numărul infecţiilor respiratorii să crească, iar o astfel de viroză se poate transforma oricând în pneumonie.

Afecţiunea apare ca urmare a infecţiei alveolelor pulmonare şi a ţesutului care le înconjoară.

Pneumonia este  o infecţie acută la nivelul plămânilor cauzată de bacterii,virusuri sau fungi. Cel mai des întâlnită este pneumonia bacteriană,provocată de bacterii.

Dacă nu este tratată la timp,boala poate fi foarte periculoasă. Cu cât o persoană care are afecţiunea se prezintă mai repede la medic,cu atât este mai bine.

Pneumonie simptome şi tratament - Tusea şi febra,semne ale bolii

Pneumonia se manifestă prin tuse,înoţită de expectoraţii cu mucus de culoare ruginie sau verde, frisoane,febra (peste 38ºCelsius),respiraţie rapidă,dificilă,slăbiciune generală. Bolnavul mai poate avea dureri la nivelul pieptului,bătăci accelerate ale inimii,stări de confuzie,oboseală,mai ales la efort. Există şi pneumonii care nu se manifestă cu febră şi frisoane,singurele semne fiind oboseala,starea general proastă şi expectoraţiile. Dacă este vorba de o pneumonie bacteriană,după o infecţie respiratorie,aceasta debutează brusc,cu febră mare,vărsături şi greaţă.

Radiografia,indicată pentru diagnostic

Diagnosticul bolii este pus în urma mai multor investigaţii medicale. Medicul ascultă plămânii cu ajutorul stetoscopului,pentru a identifica anumite zgomote specifice. Ulterior,specialistul poate recomanda o radiografie toracică,care va evidenţia anumite modificări apărute la nivelul plămânilor. Mai poate fi nevoie de culturi din spută şi din sânge,pentru identificarea bacteriei care a provocat pneumonia. Potrivit medicului Claudiu Tronciu,mai poate fi nevoie de tomografie computerizată (pentru o mai buna imagine a plămânilor),pulsoximetrie(pentru determinarea concentraţiei de oxigen) şi bronhoscopia (în condiţii de spitalizare,atunci când evolutia nu este bună şi antibioticele nu-şi fac efectul).

Pneumonie simptome şi tratament - Cum se tratează pneumonia

Formele uşoare ale pneumoniei se tratează la domiciliu,însă în cazurile grave este nevoie de spitalizare. Tratamentul prescris de medic este ales în funcţie de mai mulţi factori,printre care vârsta pacientului,tipul de pneumonie,severitatea simptomelor. Printre medicamentele pe care medicul le poate recomanda se numără antibioticele,antitusivele,antitermicele,analgezicele.

Pneumonie simptome şi tratament - INFO

Predispuşi la pneumonie sunt copiii şi vârstnicii,cei cu imunitatea scăzută,dar şi cei diagnosticaţi cu boli cronice.

Măsuri de prevenire

-          renunţă la fumat,căci tutunul scade capacitatea de luptă a plămânilor cu infecţiile;

-          spală-te pe mâini cât mai des,folosind săpunul;

-          evită contactul cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii sau gripă.

-          adoptă o dietă sănătoasă,odihnă şi exerciţii regulate.

Sfatul medicului,dr. Claudiu Tronciu

Pentru a-şi îmbunătăţi starea,pacientul trebuie să bea multe lichide pentru fluidificarea şi eliminarea secreţiilor,să se odihnească mult,să nu ia medicamente de tuse fără a consulta un medic,deoarece,în ciuda disconfortului,tusea este o modalitate de luptă cu infecţia. Controlul febrei se face cu aspirina,alte antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen,naproxen) sau acetaminofen. În niciun caz nu se recomandă aspirina copiilor. Dacă pneumonia devine foarte severă,pacientul se va interna în spital pentru a i se administra fluide şi antibiotice intravenos. Antibioticele nu au efect pentru pneumoniile virale.

Pneumonie simptome şi tratament - Ştiai că…

… aproximativ jumătate dintre cazurile de pneumonie la copii sunt cauzate de bacteria Haemophilus influenzae şi de Streptococcus pneumoniae? Ele pot fi prevenite prin vaccinare.

…aproximativ 2.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor în fiecare zila nivel mondial,din cauza pneumoniei? Statisticile,publicate de UNICEF,arată că anul trecut au murit aproximativ 920.000 de copii,majoritatea sub 2 ani,din cauza acestei boli.

…persoanele care suferă de astm bronşic au un grad mai ridicat de risc de a face pneumonie?

Există  mai mult de 30 de cauze,deci tratamente diferite ale pneumoniei.