Poluarea, cauză majoră a unor boli foarte grave

1 85181 original jpg jpeg

Poluarea este un ucigaş mai mare chiar şi decât fumatul sau accidentele rutiere. De la cancer şi infarct la astm şi bronşite, aerul toxic, respirat zilnic de cei mai mulţi dintre noi, poate duce la boli foarte grave, de multe ori fatale.

România este una dintre cele mai poluate ţări din Europa, iar efectele aerului murdar asupra sănătăţii sunt mai grave decât admit autorităţile. Ultimul studiu oficial arată că, în 2017, nivelul maxim admis de poluare a fost depăşit timp de 83 de zile la Iaşi, de 44 de zile la Bucureşti şi de 40 de zile la Braşov. Recent, măsurători la unele staţii de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti arată că, în capitală, poluarea depăşeşte chiar şi cu cinci ori standardele internaţionale.

La nivel global, oamenii care mor de cancer la plămân, atac de cord şi boli de inimă, au făcut asemenea boli din cauza poluării. Aerul îmbâcsit a ajuns un ucigaş mai mare chiar şi decât fumatul sau excesul de sare. În România, peste 23.000 de persoane se sting, în fiecare an, din cauza poluării, adică de 10 ori mai multe victime decât fac accidentele rutiere.

În cele mai multe cazuri, cel mai adesea afectaţi de poluare sunt plămânii. Respirând aer poluat, constant, duce, în timp, la inflamaţia plămânilor sau, mai rău, la cancer la plămâni. Tot poluarea atmosferică este adesea vinovată de scăderea fertilităţii la bărbaţi, de creşterea numărului de naşteri premature şi de cazurile de mortalitate intrauterină. În plus, poluanţii din aer au şi un efect de slăbire a bronhiilor. Astfel, acestea devin mai expuse la viruşi şi bacterii, care, la rândul lor, provoacă bronşite acute şi cronice.

Aerul toxic poate să declanşeze accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice şi angine pectorale. Tot el poate fi în spatele crizelor de astm şi alergiilor la polen. Orice persoană, copil sau adult, poate cădea victima poluării, dar cei mai vulnerabili sunt oamenii care suferă, deja, de o boală cronică sau acută.

De aer poluat este greu să te fereşti, în special în oraşele mari, aglomerate. Poţi, însă, să încerci să eviţi orele de vârf ale poluării, care coincid cu orele de vârf din trafic. În oraş, cel puţin, foloseşte transportul în comun, iar când mergi pe jos alege, pe cât se poate, străduţele mici, laterale, în loc de bulevardele mari, pline de trafic. De asemenea, dacă ieşi la plimbare sau la jogging, fă-o într-un parc, departe de trafic.Recente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg