Rolul măselelor de minte. De ce mulţi oameni sunt nevoiţi să le scoată

1 shutterstock 1254136165 jpg jpeg

Măselele de minte formează cel de-al treilea şi ultimul set de molari, care apare la mulţi spre finalul adolescenţei, mai precis în jurul vârstei de douăzeci de ani. Măselele de minte pot fi un bun valoros pentru gură, dacă sunt dinţi sănătoşi şi aliniaţi corespunzător. Iată ce rol au!

În mod normal, avem 32 dinţi, iar molarii de minte sunt ultimii care apar pe arcade. Antropologii cred că măselele de minte au fost răspunsul evoluţiei la alimentaţia strămoşilor, care era bazată pe produse crude, cum ar fi frunze, rădăcini, nuci şi carne. Pentru a fi rupte şi mestecate alimentele, era necesară mai multă putere, iar uzura dinţilor era semnificativă. Nutriţia contemporană, cu alimente mai moi, ajutată de tehnologii moderne şi ustensile, precum furculiţele, lingurile şi cuţitele, au făcut că prezenţa molarilor de minte să fie inutilă. Ca rezultat, biologii evoluţionişti clasifică acum aceste măsele ca organe vestigiale sau părţi ale corpului care au devenit fără funcţii datorită evoluţiei.

Pot genera probleme dentare

De cele mai multe ori, din cauza lipsei de spaţiu, molarii de minte pot creşte strâmb sau pot rămâne blocaţi în spatele celui de-al doilea molar, conducând la diverse probleme. Una dintre neplăceri, infecţia – o măsea de minte se blochează în osul maxilarului este, de cele mai multe ori, acoperită de un strat subţire al gingiei, care poate dezvolta o infecţie în jurul acestei zone. Zona devine umflată, roşie şi foarte dureroasă. Înghiţirea poate fi îngreunată, iar starea generală se poate înrăutăţi. Uneori, pot apărea scurgeri de puroi.

Altă problemă apărută din cauza măselelor de minte este atunci când acestea se blochează şi sunt imposibil de curăţat corespunzător. Astfel, generează carierea dinţilor vecini şi devine dificilă plombarea înainte de îndepărtarea măselelor de minte.

Dinţi aglomeraţi – Presiunea efectuată de molarii de minte asupra dinţilor din faţa lor constituie una dintre cauzele aglomerării dinţilor.

Chisturi – Un sac umplut cu lichid numit chist poate, în cazuri rare, să se formeze în jurul coroanei unui molar de minte incisiv.

Slăbirea osului maxilarului – Un molar de minte incisiv provoacă o slăbiciune a osului maxilarului, care ar putea contribui la o ruptură maxilară dacă acesta este lovit, cum ar fi în timpul sporturilor de contact.

Când se extrage măseaua de minte

Cei mai mulţi oameni care au măsele de minte se confruntă cu probleme din cauza lor, iar singura soluţie eficientă o reprezintă extracţia molarului afectat. Este recomandată extragerea măselelor de minte cât mai devreme cu putinţă, pentru ca rădăcina molarului să nu fi ajuns la maturitate. Astfel, sunt evitate complicaţiile.

Disconfortul de după extracţie poate fi remediat cu analgezice şi comprese reci. În aceea ce priveşte igiena, se recomandă administrarea de antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşeţel). De asemenea, nu este recomandat să consumi alimente dure (nuci, alune, seminţe, floricele), fierbinţi sau foarte reci, dar nici să fumezi cel puţin 24 de ore de la intervenţie.

@shutterstock  Recente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg