Semne că ficatul e bolnav. 4 indicii să mergi urgent la medic

1 69152 original jpg jpeg

Unul dintre cee mai mari organe din organismul uman, ficatul ajută la eliminarea toxinelor şi transformă nutrienţii din mâncare în energie pentru o bună funcţionare a organismului. Iată 4 semne că ficatul e bolnav.

Anumiţi factori,precum alimentaţia nesănătoasă,odihna insuficientă şi consumul excesiv de alcool,pot duce la îmbolnăvirea ficatului. Simptomele diferă în funcţie de fiecare boală în parte.

1. Semne că ficatul e bolnav - Oboseala şi pierderea în greutate: ciroză hepatică

În fazele incipiente,de cele mai multe ori,ciroza hepatică nu are simptome,acestea apărând pe măsură ce afecţiunea se agravează. Semnele care trebuie să îţi dea de gândit şi să te trimită la medic sunt lipsa poftei de mâncare,însoţită de stări de oboseală accentuată,de greaţă şi ameţeli,dar şi de scăderi în greutate. Alţi indicatori ai bolii sunt durerile abdominale,creşterea în volum a abdomenului din cauza acumulării de lichid,umflarea picioarelor şi icterul (colorarea în galben a tegumentelor şi a mucoaselor).

De ce apar pungile sub ochi

2. Greaţă şi vărsături frecvente: cancer hepatic

Această afecţiune este nedureroasă în faze incipiente,iar din această cauză este depistată,de cele mai multe ori,în stadii avansate. De aceea,este important să te prezinţi la medic câd organismul îţi dă semne c ear putea indica prezenţa bolii,precum oboseala accentuată,greaţa,vărsăturile. Şi dacă ai slăbit mult într-un timp foarte scurt,nu ai poftă de mâncare şi ai dureri în partea dreaptă a abdomenului,trebuie să mergi la un control medical.

3. Semne că ficatul e bolnav - Febră şi icter: hepatită

Hepatita este o inflamaţie a ficatului,care poate fi acută (în urma infectiei cu virusurile A,B,C,D,E) sau cronică (când în urma tratamentului infecţia nu este eliminată). Există simptome comune ale acestor două tipuri de heaptită,precum:durerile resimţite în partea dreaptă a abdomenului,urina închisă la culoare,vărsăturile,greaţa,icterul,dar şi oboseala accentuată. În cazul hepatitelor virale mai pot apărea febra,dar şi durerile articulare,simptome asemănătoare cu cele ale răcelilor.

4. „Ficatul gras“, o boală tăcută

Steatoza hepatică,cum i se spune în termeni medicali,apare atunci când se acumulează grăsimi în ficat,în proporţie mai mare de 10%. Poate apărea din cauza consumului exagerat de alcool,sau a administrării de medicamente pe o perioadă îndelungată de timp. „Ficatul gras“ este asociat şi cu alte boli,precum diabetul,hipertensiunea arterială şi hipotiroidia. În cele mai multe cazuri,nu prezintă simptome,dar la unii pacienţi pot apărea oboseala,greaţa,durerile în partea dreaptă,sub coastă. De aceea,diagnosticul poate fi stabilit numai după efectuarea unei ecografii.