Semne că mănânci prea multă sare

1 80016 original jpg jpeg

Sarea este asimilată de organism din aproape toate alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi. Unele au mai multă sare, altele mai puţină, plus că mai adăugăm noi dacă trebuie. Dar sarea consumată în exces poate provoca probleme de sănătate precum hipertensiune arterială, osteoporoză şi alte afecţiuni cronice.

Iată cum îţi dai seama că mănânci prea multă sare:

Îţi este mereu sete

Organismul are nevoie de o doză mică de sodiu, în fiecare zi, pentru a menţine echilibrul de apă din corp. Senzaţia permanentă de sete apare atunci când corpul simte că nu are suficientă apă pentru a stabili un echilibru între cantitatea de sodiu şi restul lichidelor, aşa că trimite un semnal către creier că are nevoie de apă.

Simţi nevoia de a merge la baie des

Cantitatea mare de sare din organism suprasolicită rinichii, crescând riscul de apariţie a pietrelor la rinichi şi alte afecţiuni, plus că apare senzaţia de a merge la baie. Nu uita că sodiul trebuie să se regăsească în organism în cantitate moderată, aşadar acordă mai multă atenţie alimentaţiei din fiecare zi.

Te doare capul

Ai simţit vreodată că te doare capul fără un motiv? Gândeşte-te la ce ai mâncat în ultima perioadă. Prea multă sare poate provoca dilatarea vaselor de sânge din creier, ceea ce poate duce la apariţia durerii de cap.

Simţi că mâncarea nu are niciun gust

În afară de toate riscurile pentru sănătate, consumul excesiv de sare poate să-ţi afecteze gustul, astfel încât mâncarea va începe să nu mai aibă gust. Cu cât mănânci mai sărat, cu atât simţi nevoia de mai multă sare pentru a simţi gustul. Fii atentă la această capcană.

Te confrunţi cu balonarea

Mâncarea sărată provoacă balonarea. Nivelele extreme de sodiu, urmate de excesul de lichid pentru echilibrare pot duce la balonare. Persoanele care exagerează cu sarea se pot confrunta şi cu picioare şi degete umflate, pungi sub ochi, o senzaţie permanentă de umflare în întregul organism.

Ai poftă de alimente sărate

Dacă simţi nevoia să mănânci ceva sărat (chips-uri, alune, covrigei etc), este posibil ca organismul să aibă prea mult sodiu. Renunţă să mai adaugi sare în mâncare pentru o perioadă. Vei simţi diferenţa.