Semne care anunţă că suferi de hepatita B

1 63975 original jpg jpeg

Hepatita B este o boală severă, cauzată de infecţia cu virusul hepatitic B. Un test de sânge îţi poate arăta dacă suferi de această afecţiune, iar un diagnostic pus din timp îţi protejează ficatul.

Aproximativ 350 de milioane de persoane din lume sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B. Multe dintre acestea par sănătoase,dar pot răspândi virusul şi altor persoane.

Hepatita B se transmite prin contact sexual,contact cu sânge contaminat,precum şi de la mamă la copil. Hepatita B nu se transmite prin alimente,apă sau în urma contactului fizic.

Când apar primele simptome

Primele semne ale bolii apar în primele patru luni după după infectarea cu virusul hepatitei B. Doar  jumătate dintre adulţi dezvoltă simptome semnificative pe parcursul infecţiei acute. Primele simptome pot fi non-specifice,inclusiv febră,o boală asemănătoare gripei,şi dureri articulare.

Dar sunt câteva semne care te pot alarma.

1. Dacă ai întreţinut raporturi sexuale cu o persoană care are hepatită B

În acest caz trebuie să ştii că virusul hepatitei B se poate transmite şi prin sex oral. Un test de sângepoate arăta dacă eşti infectată sau nu cu acest virus.

2. Dacă te deranjează stomacul sau vomiţi

Durerile de stomac şi stările de vomă pot indica faptul că ai hepatitaB.

3. Dacă ai HIV

10% din persoanele diagnosticate cu aceast virus sunt infectate şi cu virusul hepatitei B sau cu cel al hepatitei C.

4. Dacă ai utilizat ace care nu sunt sterile

Virusul hepatitei B se poate transmite şi în urma tratamentelor stomatologice,a procedurilor medicale,în urma tatuării,punerii de piercinguri şi administrarea drogurilor injectabile.

5. Dacă ai făcut un transplant de organe

În plus,dacă ai fost supus unui transplant de organe sau ai luat medicamente care suprimă sistemul imunitar,ai un risc crescut de a te infecta cu hepatita B.