Simptomele ascunse ale diabetului: de la poftă de dulce la mâncărimi

simptome ascunse ale diabetului jpeg

Dacă pierzi în greutate fără vreun motiv sau dacă simţi nevoia să bei multă apă, este posibil să suferi de diabet zaharat, dar acestea nu sunt singurele simptome ascunse la diabetului.

Alături de un nivel crescut al glicemiei,diabetul este semnalat de senzaţia de gură uscată,nevoia de a bea chiar şi patru litri de apă pe zi şi de a mânca tot timpul,urinarea în cantităţi mari,scăderea în greutate. Potrivit medicului diabetolog Adrian Copcea,„în formele extreme ale hiperglicemiei pot apărea inclusiv greaţa,vărsăturile,mirosul de acetonă al pielii“.

Simptome ascunse ale diabetului - Unele semne sunt subtile 

Sunt situaţii în care diabetul nu are simptome uşor de observat. Alteori,pot fi semne care n-au legătură în aparenţă cu această boală:mâncărimi ale pielii,infecţii urinarecare apar în mod repetat,răni care se vindecă mai greu,tulburări de vedere,oboseală. În plus,sunt cazuri în care diabetul provoacă unele complicaţii ale sistemului nervos,ceea ce poate da furnicături sau amorţeli ale extemităţilor.

Medicul Copcea atrage atenţia asupra faptului că „până şi anumite sindroame din sfera endocrină sau ginecologică se înrudesc cu diabetul prin intermediul defectelor insulinei,cum este sindromul ovarelor polichistice. De asemenea,unele manifestări cutanate,precum colorarea brună a pielii axilare,mai ales la copii,pot fi tipice pentru rezistenţa la insulină“.

Foame exagerată sau lipsa apetitului

Când vine vorba de simptome ascunse ale diabetului, absenţa senzaţiei de foame ori,dimpotrivă,pofta de mâncare exagerată,ca şi obţinerea cu greutate a senzaţiei de saţietate ar trebui să-ţi pună un semn de întrebare în privinţa sănătăţii. Ele apar îndeosebi la persoanele plinuţe,în stadiul incipient al bolii sau chiar înainte de instalarea diabetului.

Simptome ascunse ale diabetului - Pofta crescută de dulciuri

Senzaţia intensă de foame şi pofta de dulciuri sau de diverse băuturi foarte dulci pot apărea ca urmare a stresului şi se aseamănă cu simptomele cauzate de glicemia scăzută (hipoglicemia). Au fost observate de medici cazuri în care ele au apărut cu ani buni înainte de declanşarea diabetului zaharat.

Cum se diagnostichează boala

Primul lucru pe care-l poţi face dacă bănuieşti că ai avea diabet este să-ţi verifici glicemia. Apoi,programează-te la medicul de familie sau diabetolog pentru interpretarea rezultatelor. „Testele suplimentare precum dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) sau testul de toleranţă la glucoză poate confirma sau exclude diagnosticul de diabet. Odată stabilit nivelul dezechilibrului metabolismului glucidic,diabetologul stabileşte planul de tratament şi de monitorizare pe termen lung“,explică medicul Adrian Copcea.

Simptome ascunse ale diabetului - Atenţie!

Orice suspiciune de diabet trebuie să te facă să te trimită la un medic,înainte de a ţine regim sau de a lua vreun medicament.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea,medic primar diabet,nutriţie şi boli metabolice,Centrul Asteco,Cluj-Napoca

În cazul copiilor şi vârstnicilor,simptome ca urinatul în cantităţi mari,setea,gura uscată,tulburările vizuale,foamea,scăderea în greutate,oboseala,respectiv infecţiile frecvente,vindecarea lentă a rănilor trebuie să fie urmate de un bilanţ medical care cuprinde obligatoriu şi glicemia,analiză de bază prin care se depistează diabetul.