Simptomele mai puţin cunoscute ale anxietăţii

1 78666 original jpg jpeg

Anxietatea este o tulburare psihologică, care se manifestă prin sentimente de insecuritate şi de nelinişte şi care se declanşează în situaţii obişnuite. Anxietatea diferă de la persoană la persoană, ea depinzând de organism şi capacitatea fiecăruia de a gestiona emoţiile.

Anxietatea are mai multe simptome, acesta fiind motivul pentru care este important să le cunoaştem. Cele mai puţin cunoscute simptome sunt:

Durere în piept

Durerea în piept este un simptom comun la pacienţii care se confruntă cu anxietate. De cele mai multe ori, durerea este cauzată de tensiunea musculară, ea poate fi moderată sau intensă – acest tip de durere se confrundă adesea cu atacul de cord. Diferenţa este că durerea este de obicei de moment şi nu există complicaţii.

Respiraţie îngreunată

Acest simptom, cunoscut sub numele de balonul de aer, este produs de contracţiile musculare ale traheei când apare anxietatea sau stresul. Dacă simţi un nod în gât şi înghiţi greu, atunci este clar că este semnul unui dezechilibru emoţional.

Transpiraţie excesivă

Transpiraţia este un răspuns normal al corpului, necesar pentru menţinerea temperaturii. Cu toate acestea, în perioada de anxietate activitatea glandei sudoripare este afectată, ajungând să transpiri excesiv.

Durere de gât şi de spate

Tensiunea musculară  din timpul atacului de anxietate afectează întotdeauna cele mai sensibile zone ale corpului - spatele şi gâtul. În plus, durerea este uneori însoţită de o senzaţie de amorţeală la nivelul feţei, amorţeală care poate dura până la câteva minute.

Probleme digestive

Există o legătură strânsă între sistemul digestiv şi emoţii, motiv pentru care de cele mai multe ori apar şi probleme digestive după episoade de anxietate. Indigestia, producţia excesivă de acid gastric şi constipaţia sunt probleme cu care se confruntă oamenii anxioşi.

Pe lângă acestea, anxietatea mai poate provoca:

-    Probleme ale pielii;

-    Furnicături la nivelul membrelor inferioare;

-    Insomnie;

-    Dureri oculare;

-    Migrene.