Societatea Română de Oncologie: În România, numărul cazurilor de cancer este la un nivel alarmant
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat, astăzi (n.r. -luni), un raport în care plasează carnea procesată în grupa 1 de risc cancerigen alături de ţigări, alcool, arsenic sau gaze de eşapament. În România, statisticile sunt îngrijorătoare, iar Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să ia deja măsuri.
Ani întregi,cercetătorii şi presa au făcut tam-tam pe tema produselor din carne procesată,care sunt periculoase pentru sănătate.
Ieri,Agenţia Internaţională pentru Studii Oncologice,parte a OMS,a spus,cu subiect şi predicat,că riscăm să facem cancer dacă mâncăm prea mulţi cârnaţi sau şuncă. Vorbim în special despre produsele din comerţ,nu despre cele făcute acasă din carne care nu prezintă niciun dubiu şi cărora nu le adăugăm tot felul de aditivi,conservanţi sau coloranţi. Nici carnea roşie nu este chiar sănătoasă,ea fiind trecută la grupa 2 de risc,catalogată drept "cancerigen probabil".
Clasificarea cărnii roşii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existenţa unor "dovezi limitate",că ar putea provoca afecţiuni oncologice,în special cancer de colon,dar nu numai,fiind observate şi asocieri cu cancerele de prostată şi pancreas.
Specialiştii nu recomandă eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie,pentru că este o sursă importantă de proteine,vitamine şi minerale,cum ar fi fierul sau zincul,dar susţin că trebuie să o consumăm ponderat,sub jumătate de kilogram,pe săptămână.
Citeşte continuarea articolului AICI.