Ştii care e legătura dintre obezitate şi cancer?

1 67250 original jpg jpeg

Conform unui raport de ultimă oră al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS, o treime din cancerele la colon, sân, rinichi şi aparat digestiv sunt cauzate de excesul de kilograme.

Grăsimea secretă hormoni

Celulele care alcătuiesc grăsimeapot secreta hormoni. Un studiu recent arată că riscul de cancer la sân,la femeile obeze,era cauzat de eliberarea unui exces de hormoni la nivelul celulelor adipoase. Cercetătorii au mai arătat că femeile care au un indice de masă corporală mai mare de 30 prezintă cu 20 % mai multe riscuri de a dezvolta un cancer la sân,comparativ cu cele având valoarea IMC de 25. Indicele de masă corporală,IMC,se calculează divizând greutatea (măsurată în kilograme) la pătratul înălţimii persoane respective (înălţimea fiind măsurată în metri).

„Colăceii” în talie te îmbolnăvesc

Specialiştii arată şi căexcesul de grăsime la nivel abdominal reprezintă un pericol pentru sănătate. Astfel,pentru un diametru în talie mai mic sau egal cu 94 cm (bărbaţi) şi mai mare de 80 cm (femei),riscul apariţiei unor maladii diverse,prin care cancerul,este sporit. Pentru un diametru mai mare de 102 cm la bărbaţi şi mai mare de 88 cm la femei,riscul de complicaţii este deosebit de mare.

Tipuri de cancer care apar la pesoanele obeze

 S-a stabilit,fără dubiu,că există o legătură directă între incidenţa sporită de cancer la sân şi excesul de ţesut adipos la femeile aflate la menopauză. Pentu o creştere a IMC cu 5 kg/m²,riscul de cancer la sân după menopauză este estimat la 12-13 %. Raportat la femeile cu greutate normală,cele cu IMC între  27 şi 43 kg/m² prezintă riscuri de 2-9 ori mai mare de a face cancer uterin.