Studiu: Diabeticii supraponderali trăiesc mai mult decât pacienţii cu greutate normală

1 67845 original jpg jpeg

Pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tipul 2 şi care sunt supraponderali, nu obezi, trăiesc mai mult decât diabeticii cu o greutate corporală considerată normală, au anunţat oamenii de ştiinţă britanici, care au vorbit cu această ocazie despre încă un exemplu al "paradoxului obezităţii".

Deşi autorităţile din domeniul sănătăţii publice emit în mod constant avertismente în privinţa consecinţelor nefaste ale greutăţii excesive,iar companiile îi presează pe angajaţii lor să slăbească prin intermediul unor "programe de wellness",relaţia dintre greutatea corporală şi longevitate este una paradoxală.

Studiile au arătat că,deşi obezitatea creşte riscul de maladii cardiovasculare,pacienţii cu aceste boli şi care sunt supraponderali trăiesc mai mult decât pacienţii care au o greutate considerată normală,informează Reuters.

În mod similar,obezitatea creşte riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu toate acestea,nu se ştia cu certitudine dacă greutatea excesivă oferă pacienţilor supraponderali un avantaj decisiv în privinţa şanselor de supravieţuire după diagnosticarea cu diabet.

Un număr de 16 studii anterioare au generat rezultate controversate:unele au arătat că diabeticii supraponderali prezintă o rată de mortalitate mai mică. Altele,au arătat contrariul. Însă multe dintre ele au fost viciate de probleme care ţin de metodologie-prea puţini pacienţi,perioadă prea scurtă de monitorizare,folosirea de chestionare în locul înregistrărilor medicale.