Te-ai rănit: ştii cum să eviţi cicatricile?

1 73047 original jpg jpeg

Ai căzut şi ţi-ai julit genunchiul. Îţi pansezi rana, dar ţi-e teamă că cicatricea care se va forma nu îţi va mai permite să porţi fuste peste genunchi. Ei bine, câteva trucuri te ajută să eviţi să ai cicatrice inestetice!

Tratează corect rana

Curăţă bine rana cu apă,apoi cu soluţie antiseptică (apă oxigenată). Asigură-te că rananu mai are niciun fel de impurităţi (praf,nisip,pietricele). Acestea împiedică o bună cicatrizare. Acoperă rana cu un pansament cu rivanol (sau leucoplast cu rivanol),pe deasupra căruia fixezi un pansament elastic. Lasă pansamentul la locul lui măcar 24 de ore – cu cât îl schimbi mai des,cu atât rişti să „smulgi” celulele care se regenerează.

Cum ameliorezi cicatrizarea

Cicatrizarea,adică procesul de regenerare,se produce atunci când organismul produce fibre de colagen care „umplu” rana,permiţând stratului superficial al pielii să se formeze. Pentru a favoriza procesul,poţi aplica pe piele creme cu colagen sau cu acid hialuronic,disponibile în farmacie. Aceste substanţe accelerează procesul reparator. Dacă ai aplicat o cremă antiseptică pentru dezinfecţie,aşteaptă mai întâi câteva zile,apoi aplică una din cremele de mai sus. După ce rana s-a închis,ţine cont de următoarele:

-atâta timp cât există roşeaţă la locul afectat,evită expunerea la soare,căci cicatricea se va pigmenta

-dacă cicatricea pare rigidă,trebuie masată pentru a se înmuia

-dacă este bombată,aplică o cremă prescrisă de farmacist,pe bază de cortizon,care poate stopa multiplicarea celulelor.

Care e viteza de cicatrizare

Află că pieile tinere cicatrici mai marcate,în timp ce la persoanele în vârstă,cicatricile sunt mai puţin vizibile,dar şi procesul de vindecare e mai lent. Mai află că zonele corpului aflate mai des în mişcare – spatele,spre exemplu,sau picioarele – dau cicatrice mai mari,căci marginile rănii tind să se îndepărteze. Cu cât rana e mai precisă,cu atât cicatrizarea e mai bună. Rana produsă ca urmare a unei căderi lasă mai multe urme ca tăietura produsă în urma unei intervenţii chirurgicale,spre exemplu.