Te trezeşti noaptea? Iată de ce boli suferi!

1 63366 original jpg jpeg

Te trezeşti brusc în mijlocul nopţii şi nu mai poţi să adormi la loc decât cu greu? La mijloc pot fi cauze medicale: boli nedepistate sau tratamente pe care le iei pentru anumite afecţiuni.

Probleme de sănătate mentală

Persoanele care suferă de stres,anxietate,depresie au adesea insomnii rebele sau dorm prost,somnul fiindu-le scurt şi agitat,cu treziri bruşte şi panică.

Afecţiuni cardiovasculare şi hormonale

Cei care suferă de durerecronică,probleme cardiovasculare,afecţiuni neurologice,diabet şi alte probleme hormonale experimentează adesea treziri în miez de noapte. Dacă suferi de una din bolile de mai sus,e necesar un control medical:doctorul îţi va da soluţia medicamentoasă adecvată.

Tratamente pentru boli ale tiroidei

Medicamentele care stimulează metabolismul au impact asupra calităţii somnului. Hormonii de sinteză pentru boli tiroidiene,la fel tratamentele pentru astm pot afecta modul în care te odihneşti.

Alcoolism

Persoanele care beau excesiv şi constant au probleme cu somnul. Alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede,dar calitatea somnului este mai proastă,ducând la apnee şi la somnambulism. De asemenea,stadiul cel mai profund al somnului,REM,este afectat de consumul de alcool,ceea ce are implicaţii majore asupra modului în care te simţi a doua zi.

Menopauză

Apropierea vârstei menopauzei duce la tulburări de somn,arată cercetătorii,fără să fi descoperit însă care sunt mecanismele prin care se produc aceste probleme. În special femeile sunt afectate,odată cu înaintarea în vârstă.