Tinerii, primii afectaţi de bolile inflamatorii intestinale
Incidenţa bolilor inflamatorii intestinale a crescut în rândul tinerilor, inclusiv la copii şi adolescenţi. Factorii declanşatori sunt legaţi de mediu şi de stilul de viaţă: fumatul, antibioticele în exces, alimentaţia sau stresul afectează flora intestinală, de cele mai multe ori în mod ireversibil.
Boli care îţi afectează viaţa
Deşi bolile inflamatorii intestinale (BII) pot apărea indiferent de vârstă,cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere,cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani,dar şi la copii şi adolescenţi.
Bolile inflamatorii intestinale,dintre care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică,sunt tulburări gastro-intestinale cronice. Se manifestă prin dureri abdominale,diaree-care poate să dureze săptămâni sau chiar luni întregi-,incontinenţă,pierdere în greutate,oboseală. BII au impact asupra vieţii personale a pacienţilor,dar se resfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci,cât şi asupra relaţiilor sociale. La nivel european,statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri,iar cei care muncesc au,în general,între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an.
Diagnosticare dificilă
Una din problemele majore legate de aceste tipuri de afecţiuni este diagnosticarea,susţin specialiştii. „În foarte multe situaţii,pacienţii trec prin mai multe examinări înainte de a primi diagnosticul corect”,spune prof. dr. Mircea Diculescu Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. „Pot trece câteva luni sau chiar ani,întrucât simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat stabilit de comun acord cu medicul curant,pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală.”
Conform specialiştilor,jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. În cazul multor pacienţi,BII sunt asociate cu apariţia unor altor afecţiuni,precum cele ale ochilor,articulaţiilor sau pielii.
Statistici în România
În România sunt aproximativ 5000 de pacienţi diagnosticaţi cu bolile Crohn şi rectocolită ulcero-hemoragică,dintre care 1000 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În Europa,se estimează că 2.5-3 milioane de persoane suferă de BII.
Pentru a atrage atenţia publicului larg,a autorităţilor şi a factorilor de decizie asupra incidenţei şi gravităţii BII,Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Pacienţi cu Boala Crohn şi Colită Ulcerativăşi Organizaţia Europeană de boală Crohn şi Colită Ulcerativăau iniţiat o campanie de sensibilizare a opiniei publice. Scopul ei este acela de a creşte înţelegerea generală privind impactul fizic şi socio-economic al bolii şi îmbunătăţirea accelarată a standardelor de îngrijire a suferinzilor.
Bine de ştiut
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA)s-a înfiinţat în România pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt reintegrarea socială si profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune,consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor,precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli. Mai multe informaţii despre Asociaţie pe www.apaa.ro.