Tipul de ten şi cancerul de piele

1 72197 original jpg jpeg

Expunerea excesivă la soare este principala cauză a apariţiei diferitelor forme de cancer de piele. Riscurile sunt mai mari în funcţie de tipul de ten.

Factori de risc pentru cancerul de piele

Statisticile arată că factorii principali de risc ai canceruluide piele se leagă de supraexpunerea la razele UVA (care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii,apariţia ridurilor,pierderea elasticităţii) şi UVB (care duc la arsuri solare şi îmbătrânire prematură). Factori de risc sunt şi expunerile excesive în copilărie,care pot cauza aluniţe pigmentate.Bronzarea artificială este şi ea un factor de risc,mai ales că nu are nici măcar efectul protector al bronzului natural. Moştenirea genetică este,la rândul ei,importantă:10 % dintre melanoamele malignesurvenind în familii care au avut deja antecedente de cancer de piele. În astfel de cazuri,expunerea la soare trebuie făcută cu multă precauţie,iar controalele medicale trebuie să aibe loc regulat.

Tipul de piele contează

Fototipul este calitatea reacţiei unei persoane la acţiunea razelor solare. Permite estimarea riscului legat de expunerea solară,în funcţie de tipul de piele,şi poate evalua importanţa măsurilor de protecţie. Spre exemplu,cu cât fototipul este mai mic (fototipurile I,II şi III),cu atât ai nevoie de un factor de fotoprotecţie mai ridicat. Indicele de protecţie trebuie să fie minimum 30.

Cele 6 fototipuri şi expunerea la soare

Există 6 fototipuri determinate în conformitate cu culoarea pielii,a părului,a prezenţei sau absenţei pistruilor pe piele,a predispoziţiei la bronzare sau,dimpotrivă,la arsuri:

  • Fototipul I:piele albă (la persoanele cu păr roşcat,de obicei),se arde întotdeauna,nu se bronzează,mulţi pistrui.
  • Fototipul II:piele deschisă la culoare,se arde întotdeauna,bronz deschis la culoare,destul de mulţi pistrui.
  • Fototipul III:piele deschisă spre închisă,se arde uneori,se bronzează întotdeauna,câţiva pistrui.
  • Fototipul IV:piele închisă,nu se arde niciodată,se bronzeaza întotdeauna (bronz intens),fără pistrui.
  • Fototipul V:piele închisă intens,nu se arde niciodată,se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis),fără pistrui.
  • Fototipul VI:piele neagră,nu se arde niciodată,fără pistrui.