Top 5 cauze ale infertilităţii feminine

poţi rămâne însărcinată dacă iei anticoncepţionale jpeg

Aproximativ 30% dintre femeile din România trecute de 35 de ani suferă de infertilitate. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre ele nu consultă un medic specialist.

Factorii care duc la declanşarea infertilităţii sunt multipli,fiind atât de natură hormonală,medicală,anatomică,cât şi de schimbarea stilului de viaţă (stres,sedentarism).

Sindromul ovarului polichistic

Este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale,afectează ovulaţia şi care se manifestă prin obezitate,hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite),apariţia chisturilor şi în final poate duce şi la apariţia sterilitătii. Potrivit specialiştilor Ropharma,sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces,astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută,însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.

Citeşte şi:

Metode mai puţin cunoscute pentru a rămâne gravidă

Tratamentul balnear poate rezolva infertilitatea feminină

Hipotiroidia

Această se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima faza este asimptomatică,susţin medicii Ropharma. Când hormonii scad sub limita inferioară,apar următoarele simptome:oboseală,depresie,dureri musculare,scăderea capacităţii de memorare şi concentrare şi creşterea în greutate. Hipotiroidia este corelată şi cu variate dereglări hormonale,care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia,afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt,multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate,astfel că hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

Afecţiunile inflamatorii

Infecţiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamaţii a colului uterin. Aproximativ 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie,făcând această afecţiune greu de depistat. Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător,boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine,provocând instalarea infertilităţii. În cazul în care totuşi,o femeie reuşeşte să rămână însărcinată însă este încă purtătoarea acestui tip de infecţie,poate apărea avortul spontan sau naşterea prematură a copilului.

Endometrioza

Este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute,însă simptomele acesteia sunt foarte evidente:durerea pelvină,crampe severe în timpul menstruaţiei,dureri de spate,durere în timpul actului sexual,dificultăţi de concepere,urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruaţiei. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Această nu se poate vindecă,însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

Insuficienţa ovariană prematură

Aceasta este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine,boli autoimune,dar poate avea şi cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi pot fi atât de natură fiziologică,dar şi neurologică:transpiraţiile nocturne,dificultăţile de concentrare,iritabilitate,scăderea libidoului şi menstruatiile neregulate.