Tot ce trebuie să știi despre parfumuri

A purta un parfum potrivit pentru pielea și personalitatea ta îți va crește nu numai atractivitatea, ci și încrederea de sine.

image

Mirosul joacă un rol important în percepțiile pe care ni le formăm zilnic despre ceea ce ne înconjoară, inclusiv despre persoanele din jurul nostru. Un studiu a demonstrat chiar că stimulii vizuali sunt cei mai importanți pentru bărbați în alegerea unei femei, însă simțul olfactiv este cel care primează pentru femei în alegerea bărbaților.

În plus, femeile au un simț al mirosului mai fin și mai bine antrenat. Începând de la naștere, femeile depășesc constant bărbații la testele de miros, atât la identificare, cât și la depistare. De fapt, nasurile femeilor sunt reglate special pentru a fi sensibile la feromonii masculini. Mirosurile se combină cu aceste arome pentru a forma o experiență olfactiva și mai memorabilă, și mai atractivă.

O simplă mireasmă poate stimula conexiuni emoționale mai profunde cu oamenii, deoarece mirosul este cel mai puternic simț. Acest lucru este datorat faptului că bulbul olfactiv este conectat direct la sistemul limbic, numit uneori „creierul emoțional”. Este de fapt de 150.000 de ori mai sensibil decât vederea și poate detecta peste un trilion de mirosuri unice. Drept reper, ochiul nu poate detecta decât 7.000.000 de culori.

Un parfum este un amestec complex de ceea ce oamenii din industrie numesc materii prime. Aceste materii prime pot fi extrase fie din surse naturale fie din materii prime sintetice. Uleiurile înmiresmate sunt dizolvate într-un solvent (de obicei alcool) pentru a păstra un amestec plăcut de mirosuri. O concentrație mai mare de uleiuri înseamnă de obicei un miros mai puternic. Intensitatea aromei determină cât durează o aplicare pe piele.

Este important să reții că fiecare apă de colonie miroase diferit pentru fiecare persoană. Această incertitudine și complexitate poate părea intimidantă la început, dar dacă o privești ca pe un proces de descoperire a unui parfum de bărbați, poate deveni o călătorie plăcută.

Un alt aspect bine de știut este că o apă de colonie are un ciclu de viață împărțit în trei. Pentru o reprezentare vizuală, poți să îți imaginezi o piramidă care dispare sau se evaporă dinspre vârf spre baza. Fiecare dintre cele trei secțiuni ale piramidei conține arome individuale, sau note, care sunt legate împreună în ceea ce miroși.

Există trei tipuri diferite de note din care sunt alcătuite majoritatea parfumurilor: note de vârf, medii și de bază. Nota de vârf este mirosul inițial, mai ușor, care ajunge la nas imediat după aplicarea pe piele. Nota de vârf durează de la 15 minute la 2 ore. Notele de vârf tipice sunt diverse arome florale ușoare, citrice, arome fructate, arome pudrate, marine și acvatice și condimente precum scorțișoara.

Denumite și note de inimă, notele de mijloc reprezintă elementul principal. Notele de mijloc se dezvoltă după ce nota de vârf se limpezește și pot dura 3-5 ore după ce au fost pulverizate. Notele de inimă includ cel mai adesea arome florale mai grele, cum ar fi iasomia, sau arome verzi, cum ar fi iarba sau piatra. Aici pot apărea arome de condimente precum scorțișoară și cuișoare, alături de arome fructate.

Ultimele arome care se dezvoltă, notele de bază sunt adesea notele mai îndrăznețe ale mirosului, care devin mai vizibile doar după un anumit număr de ore. Notele de bază pun fundația și vor determina cât durează mirosul pe pielea ta. Acestea tind să dureze între 5 și 10 ore. Notele de bază tipice sunt lemn de santal, mușchi, vetiver, vanilie, gudron, piele, fum, tutun și mosc.

Pe măsură ce notele se usucă, esențele se vor schimba, permițând aromei să evolueze și să devină tot mai interesantă. De obicei, semnul unui parfum de calitate scăzută este dacă acesta rămâne monoton pe tot parcursul vieții lui. Un miros plăcut se adaugă la impresia ta generală ca bărbat și poate influența modul în care vei fi perceput de cei din jurul tău. Nu ajunge să fii îmbrăcat bine, pentru că un miros atent ales poate să îți complimenteze atât ținuta, cât și prestanța.