Totul despre insuficienţa cardiacă

1 80039 original jpg jpeg

Insuficienţa cardiacă desemnează incapacitatea muşchiului inimii de a pompa cantitatea de sânge necesară pentru îndeplinirea funcţiilor organismului. Este o problemă de sănătate gravă, care nu trebuie neglijată.

Oboseală şi respiraţie îngreunată

Dacă în stadiile incipiente este posibil ca această afecţiune să nu prezinte simptome, ele pot apărea pe parcus. Printre cele mai întâlnite se numără creşterea frecvenţei cardiace, retenţia apei şi a sării în organism pentru a spori cantitatea de sânge, senzaţia de oboseală sau respiraţia îngreunată. Alte semne care ţi-ar putea da de gândit sunt şi creşterea bruscă în greutate, din cauza acumulării fluidelor, urinarea frecventă, umflarea picioarelor, necesitatea de a te opri des în timpul mersului, durerea toracică sau palpitaţiile. Pentru o diagnosticare corectă nu este suficientă doar prezenţa unuia sau a mai multor simptome, deoarece pot fi indicatori ai altor afecţiuni, de pildă sedentarismul sau obezitatea. Aşadar, doar în urma unui consult de specialitate se poate pune un diagnostic corect.

Cauzele apariţiei sale

Bolile genetice, cardiopatia ischemică, bolile inflamatorii, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, bolile congenitale de cord, aritmiile sau vârsta înaintată sunt câteva dintre principalele cauze. Identificate la timp, pot preveni agravarea stării de sănătate. Există şi alţi factori de risc, precum deficienţa de vitamine, apneea în somn, intoxicaţia cu metale grele, fumatul, anemia, disfuncţiile tiroidiene, dieta nesănătoasă, cu un conţinut ridicat de grăsimi şi sare, sau sedentarismul.

Boala poate fi ţinută sub control

În cele mai multe cazuri, insuficienţa cardiacă reprezintă o afecţiune cronică, putând fi ameliorată şi ţinută sub control, dar nu vindecată complet. Metoda de tratament se alege în funcţie de cauza care a declanşat boala şi de severitatea simptomelor. Aceasta poate consta în administrarea medicamentelor specifice, precum betablocantele, anticoagulantele sau diureticele şi în schimbarea stilului de viaţă şi al dietei. Eliminarea surselor de stres, sportul practicat regulat, un regim alimentar sănătos, fără sare, contribuie, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate cu insuficienţa cardiacă, îmbunătăţind funcţiile muşchiului inimii. Acolo unde este necesar, se poate recurge la metodele chirurgicale, pentru înlocuirea unei valve sau pentru tratarea hipertiroidismului. Uneori, medicul poate recomanda spitalizarea sau medicamentele intravenoase, iar în cazurile mai grave, transplantul de inimă.

Metode de diagnosticare

Fiind o afecţiune medicală complexă, este nevoie de o serie întreagă de investigaţii pentru a constata gradul de insuficienţă cardiacă. Pentru a pune un diagnostic sigur, medicii vor folosi următoarele metode:

-examinarea fizică, radiografia toracică

-ecocardiograma

-RMN-ul (rezonanţa magnetică nucleară)

-testele de sânge

-hemograma completă

- Testul Peptid natriuretic de tip B (BNP)

-cateterismul cardiac

-tomografia computerizată

Bine de ştiut!

Lipsa unui tratament sau nerespectarea indicaţiilor medicului cresc riscul de deces.



Recente

Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg