Tratează rapid boala diareică

1 70588 original jpg jpeg

Boala diareică acută este o afecţiune care se caracterizează prin dureri abdominale, scaune lichide, greaţă şi stare de slăbiciune.

Dacă boala afectează copiii,vârtnicii sau persoanele cu boli cronice,cel mai mare risc îl reprezintă deshidratarea cauzată de diaree. De aceea,este important să tratezi rapid şi eficient simptomele bolii.

Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbţia şi secreţia de apă. În mod normal,intestinul reglează absorbţia şi secreţia apei pe care organismul o utilizează astfel încât scaunele să aibă consistenţă normală. Din cauza unor factori care agresează şi inflamează mucoasa intestinală,echilibrul dintre absorbţie şi secreţie se poate distruge şi astfel apare diareea.

Citeşte şi:

5 ceaiuri care reduc stresul

De ce este deshidratarea periculoasă pentru bebeluşi şi bătrâni

Cauze şi simptome

Diareea acută se manifestă prin debut brusc,cu scaune frecvente (3 sau mai multe în 24 de ore),de consistenţă moale sau apoasă. De obicei,aceasta este autolimitată şi durează de la câteva zile până la o săptămână. Dacă însă diareea persistă mai mult de 7 zile,se recomandă consultarea medicului. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul copiilor şi vârstnicilor,care prezintă pericolul deshidratării severe.

Printre factorii care cauzează boala diareică se numără:

  • infecţiile virale – mai multe tipuri de virusuri (rotavirus,norovirus,adenovirus,citomegalovirus,virusuri hepatitice) sunt responsabile de diaree;
  • infecţiile bacteriene – numeroase bacterii (Salmonella,Escherichia coli,Shigella,Campylobacter ş.a.) pot pătrunde în organism prin intermediul consumul de apă contaminată sau alimente alterate,provocând toxiinfecţii alimentare;
  • paraziţii care se instalează la nivelul tubului digestiv;
  • excesele alimentare sau abuzul de alcool;
  • medicamentele,cum sunt antibioticele;
  • stresul-este un tip de agresiune psihologică care determină tulburări digestive.

Deshidratarea – riscul principal

Din cauza numărului crescut de scaune moi sau apoase,organismul pierde o cantitate importantă de apă şi săruri minerale. Dacă aceste pierderi nu sunt compensate,se poate ajunge la deshidratare. Riscul de deshidratare este cu atât mai mare în cazul copiilor,vârstnicilor şi pacienţilor cu boli cronice concomitente. Deshidratarea se manifestă prin uscăciunea gurii şi a pielii,reducerea cantităţii de urină,care devine închisă la culoare,iritabilitate,crampe musculare,scădere în greutate,senzaţie de slăbiciune.

Pentru a preveni deshidratarea,medicii recomandă consumul abundent de lichide bogate în minerale:ceaiuri (mentă,afine),apă plată uşor îndulcită cu glucoză,supă limpede de legume,apă în care s-a fiert orez. Soluţiile de rehidratare orală (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor şi copiilor. În cazul acestora,dacă pierderea în greutate prin deshidratare depăşeşte 5% din masa corporală,se recomandă prezentarea la medic.

Un tratament rapid şi eficient – gelatina tanat

Deshidratarea poate fi prevenită şi prin instituirea rapidă a unui tratament antidiareic eficient. În acest scop,medicii spun că ideal este să utilizăm un antidiareic. Gelatina tanat are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenţilor patogeni cu mucoasa intestinală,contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili funcţia fiziologică a peretelui intestinal şi de a proteja mucoasa intestinală inflamată. Prin studii clinice s-a demonstrat că gelatina tanat are un efect rapid,care apare în primele 12 ore de la administrare.