Vacanţă cu copiii: mici accidente şi soluţii rapide
Vacanţele cu cei mici nu sunt lipsite de incidente. Fii pretătită să le faci faţă – începând cu trusa de prim ajutor din bagaj până la gesturile elementare menite să aline eficient „buba”.
Ce medicamente iei cu tine
E mult mai simplu să previi decât să tratezi,mai ales în cazul celor mici. Ai grijă să nu uiţi acasă medicamentele pe care copilulle ia zilnic,dacă suferă de vreo boală cronică – astm,diabet. Notează-ţi numărul de telefon al medicului de familie şi sună-l la cel mai mic semn de alarmă.
Pune în geamantan şi termometrul,pentru că temperatura copilului nu se ia cu mâna pe frunte,mai ales după ce micuţul a stat prea mult la soare. Nu uita nici ibuprofenul sau alt antipiretic indicat de pediatru.
De asemenea,ia cu tine unguentul cu antibiotic,pentru unele răni,şi cel cu hidrocortizon,pentru înţepăturile de insecte. Cremele de plajă se pot cumpăra şi la faţa locului,dar fii atentă la factorul de protecţie UV trecut pe etichetă- să fie minimum 15!
Accidente pe plajă
Ai grijă pe unde calcă odorul tău,fiindcă se poate înţepa sau tăia oricând pe nisipul plajei. Încalţă-l cu săndăluţe de plastic pe care n-ar strica să le poarte inclusiv în apă. Şi acolo se pot ascunde bucăţi de tablă sau cioburi de sticlă.
Dacă se răneşte totuşi,mai întâi curăţă rana de nisip,cu apă sau cu un tampon steril cu rivanol. Nu turna alcool direct pe rană! Dacă există un corp străin în rana respectivă (scoică,ciob,bucată de lemn),du-te la punctul sanitar de pe plajă. Dacă încerci să-l scoţi singură,s-ar putea să-l rupi.
Înţepături de insecte
Ai grijă la insectele cu sau fără ace,care mişună pe lângă voi. Înţepăturile de viespi sau de albine pot determina reacţii alergice puternice,iar ţânţarii pot transporta boli grave:de la meningo-encefalită la malarie.
Dacă odorul ţi-a fost înţepat un păianjen sau o albină iar zona respectivă se umflă,se înroşeşte,iar copilul e agitat şi face febră,du-l repede la spital.
Diaree
Dacă nu reuşeşti să stăvileşti diareea cu ceai de mentă sau cu Smecta,du-te cu copilul la spital,la secţiunea de boli infecţioase. Trebuie să ştii ce a mâncat în ultimele 24 de ore şi să-i spui doctorului. Atenţie la ceea ce-i dai să mănânci copilului! Fii prundentă cu carnea,ouăle,cu prăjiturile,citeşte de pe produse termenul de valabilitate.