VIDEO. Cât va deconta, de fapt, statul român pentru copiii autişti

simeon stalpnicul png

Zilele trecute, Colegiul Psihologilor din România a anunţat că românii vor putea merge gratuit la psiholog de la 1 iunie.

Şi pentru copiii autişti se vor deconta evaluarea,consilierea şi psihoterapia. Când vom putea beneficia,de fapt,de servicii psihologice gratuite,în ce condiţii şi la ce specialişti,am aflat la Adevărul Live.

„Pentru prima data,reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au înţeles importanţa serviciilor psihologice. În acest fel,un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces la servicii psihologice decontate. Cetăţenii pot apela mai uşor,mai deschis la serviciile psihologice,iar specialiştilor li se decontează aceste servicii. De altfel,s-a negociat o creştere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice”,a declarat profesorul Mihai Aniţei,preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Imediat,de la 1 iunie,trebuie să se înceapă demersurile pentru decontări. Dar sunt pregătiţi specialiştii,sistemul şi chiar părinţii copiilor autişti pentru serviciile psihologice oferite de stat? Ne-au lămurit care este,de fapt,situaţia,Daniela Bololoi,preşedintele Asociaţiei Help Autism,Laurenţiu Ştefan,directorul Direcţiei Juridice din cadrul Colegiului Psihologilor din România,şi psihologul Raluca Nica,de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală,instituţie subordonată Ministerului Sănătăţii.

Există un comunicat cu privire la extinderea serviciilor psihologice pentru românii asiguraţi. Sunt mai bine stipulate condiţiile de exercitare a profesiei,este prima data când sunt amintite serviciile de evaluare psihologică şi psihodiagnostic,consilierea psihologică,psihoterapie. Dar ce este mai important este că din 1 iunie se pot adresa pentru servicii specializate prin mai multe categorii medicale,accesând sistemul. Această este noutatea. Se decontează serviciile psihologice pentru adult şi s-a introdus în mod expres evaluarea psihologică şi psihodiagnosticul,consilierea psihologică pentru copii cu afecţiuni din spectrul autist. De la psihiatru există o trimitere către psiholog,explică Laurenţiu Ştefan,directorul Direcţiei Juridice din cadrul Colegiului Psihologilor din România.

Se stipulează că furnizorii de servicii psihologice sunt psihologii atestaţi. Ei sunt împărţiţi în mai multe specialităţi. Noi avem în vedere specialităţile clinice,cei specializaţi în psihologie clinică,consiliere psihologică şi psihoterapie şi psihopedagogie socială,completează Laurenţiu Ştefan.

Este important să se menţioneze că de la 1 iunie nu orice copil poate să acceseze serviciile. Ei trebuie să se adreseze unui medic specialist mai întâi care trebuie să încheie un contract de prestări servicii (psihologii,kinetoterapeuţii şi logopezii) şi să aibă contract cu Casa Naţională de Asigurări. Altfel,nu se poate adera la aceste avantaje. Mai este important de precizat că nu există specialişti suficienţi.Foarte mulţi psihologi deţin doar drept de liberă practică şi nu deţin cabinete individuale şi astfel nu se pot accesa serviciile lor gratuite. Părintele trebuie să înţeleagă importanţa colaborării cu un specialist care este acreditat.,precizează şi Daniela Bololoi.