VIDEO. Ce înseamnă când simţi că inima îţi sare în gât?

simeon stalpnicul png

Medicul cardiolog Oana Năstase, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“, a venit la Adevărul Live să răspundă, timp de o oră, tuturor curiozităţilor despre sănătatea inimii.

Înaintea unui infarct,există câteva semne care ne-ar putea oferi indicii,astfel încât să putem lua măsurile cele mai bune la timp,iar infarctul să treacă fără consecinţe foarte grave. Am vorbit cu dr. Oana Năstase,medic cardiolog la Institutul „C. C. Iliescu“ din Capitală,despre aceste semne,dar şi despre cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac despre care se ştiu prea puţine lucruri.

Medicul cardiolog ne-a dezvăluit,de asemenea,care este cea mai bună metodă de măsurare a pulsului şi a tensiunii arteriale acasă,precum şi care sunt cele mai bune tensiometre.

Cele mai importante declaraţii:

„Majoritatea ştim că mâncatul în exces a grăsimilor duce la formarea plăcilor de colesterol,întreţinută în timp. Se ajunge la un infarc miocardic. Alimentaţia are influenţă şi nu. Trăim în era vitezei,mâncăm ce e la îndemână. Dulciurile au grăsimi saturate,sunt alterate de procesul chimic. Un pacient care are un istoric de infarct nu poate să mai mănânce unt sau carne. Nu,noi încurajăm alimentaţia echilibrată. România era pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Hipertensiunea este principalul factor care duce la boală“,începe medicul cardiolog Oana Năstase,de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“.

„Primul lucru pe care îl facem este să recomandăm pacientului să schimbe alimentaţia şi ritmul de viaţă. Eu nu le-am zis pacienţilor mei să nu mai mănânce unt,ci să nu mănânce în fiecare dimineaţă. Cele mai bune proteine sunt cele de origine animală. Gălbăneşul de ouă are o valoare mare a colesterolului,nu este recomandat să mâncăm mai mult de cinci ouă pe săptămână. Trebuie să ştim principiile alimentare ale alimentelor pe care le consumăm zilnic“,completează ea.