VIDEO. Despre vaccinul toxic de la Cantacuzino şi despre medicamentele gratuite

Invitatul jurnalistului Ionuţ Ancuţescu la Adevărul Live, Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a vorbit despre temele fierbinţi ale industriei pharma: actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, revizuirea metodei de calcul a taxei clawback, modul de stabilire a politicii de preţ pentru medicamente şi finanţarea sistemului de sănătate.
Câteva dintre principalele declaraţii:
Dacă nivelul de consum este aşa cum este astăzi,lista de compensate vine pe deasupra,într-adevăr companiile ar avea de plătit o diferenţă foarte mare. În toate întâlnirile noastre susţinem o rectificare bugetare pozitivă care ar micşora aceste diferenţe. Trebuie puţin regândit acest drept şi adus în actualitate. Nu putem să trăim în trecut,cu atât mai mult cu cât vorbim de bugete,spune Călin Gălăşteanu.
,explică Călin Gălăşteanu.
De mulţi ani în România există un cod care se cheamă cod de etică la care toate companiile membre se obligă să-l pună în practică. Există nişte provizii în codul de etică care pot conduce la amenzi dacă nu se respectă,de asemenea escaladarea potenţialelor problemelor de etică,la nivel european sau al companiilor implicate se pedepseşte.
Trebuie să ne uităm la bugetul sănătăţii care nu a cunoscut o evoluţie pozitivă în ultimii patru ani,cu excepţia lui 2012 legat de arierate. Din perspectiva omului de afaceri,România nu oferă un element de bază:predictibilitatea. Acest lucru nu te face să vii şi să investeşti,cum s-ar investi într-o ţară cu potenţial,cu aproape 20 de milioane de locuitori. La nivel european,consumul de medicamente din România este cel mai mic. Aproximativ 70% din vânzările totale de medicamente sunt cele compensate. Este o industrie care depinde de bugete.