VIDEO. Lungul drum al copiilor autişti până la tratament şi recuperare

simeon stalpnicul png

Uneori, chiar şi atunci când părinţii simt că este ceva în neregulă cu copilul lor, drumurile la medici, fie ei şi neuropsihiatri, nu duce nicăieri.

Daniela Bololoi,preşedintele Asociaţiei Help Autism şi psiholog clinician,ştie asta din propria experienţă,pe care ne-o va împărtăşi la Adevărul Live,alături de prof. dr. Iuliana Dobrescu,unul dintre cei mai mari specialişti din România în sănătatea mintală a copiilor.

Autismul este,poate,tulburarea cea mai înceţoşată de mituri:că este provocat de un vaccin,că toţi copiii cu autism sunt „nebuni“ sau „schizofrenici“ sau „retardaţi“,că nu au ce căuta între copii sănătoşi,într-o şcoală normală.

Alături de specialiştii Iuliana Dobrescu,şefa Secţiei Clinice V de Psihiatrie din cadrul Clinicii de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului de la Spitalul „Al. Obregia“ din Capitală,şi de psihologul Daniela Bololoi,preşedintele Asociaţiei Help Autism,vă oferim cele mai noi informaţii reale,concrete,necesare despre copiii cu autism.

Aflăm şi de ce sunt probleme cu diagnosticul şi cu tratamentul,şi care sunt cele mai eficiente terapii.

Dacă în urmă cu 15 ani încă mai vedeam nevroze,depresii,tulburări de conduită,astăzi văd numai tulburări din spectrul autist. Nu toţi sunt autişti. Trebuie să înţelegem foarte bine asta,80% din aceşti copii se vindecă. Jumătate din pacienţâii internaţi într-un an de zile 80% din ei au fost identificaţi cu ADHD. Eforturile de vindecare stau în eforturile de identificare precoce. Părinţii trebuie să observe ceva ieşit din comun şi la 2-3 ani să consulte medicul. Nu e de joacă pentru că este vorba de viitorul copiilor. Dacă facem ceva acum nu vom mai avea copii cu handicap de gradul I peste 10-15 ani,este de părere prof. dr. Dobrescu.

Mitul este că nu se vindecă autismul. Se vindecă,dar trebuie să precizăm ce se vindecă. Este o grupă de tulburări cu spectru autist,nu de situaţiile limită,adaugă prof. dr. Dobrescu.

Am fost înconjurată de mituri,că mi-am înţărcat copilul,că am reluat serviciul prea devreme,că am probleme cu soţul şi chiar copilul ar fi împotriva mea că nu mă ocup de el. Niciunii dintre specialiştii care mi-au pus etichete nu m-au întrebat nimic despre viaţa mea. Unul chiar mi-a spus că mi-am acutizat copilul că l-am lăsat prea mult la TV. E adevărat că expunerea la TV este extrem de nocivă,şi pentru copilul cu autism este şi mai gravă pentru că nu mai acumulează nimic pentru că se stimulează vizual. Însă,un copil sănătos nu se va îmbolnăvi de autism,povesteşte doamna Bololoi,preşedintele Asociaţiei Help Autism şi psiholog clinician,care are un copil care suferă de autism.