Nu poţi trăi fără cafea? Află cât de sănătoasă este de fapt!

1 coffee 3120750 960 720 jpg jpeg

Licoare fierbinte, cu parfum delicios şi efect energizant... Ce altceva ţi-ar mai trebui pentru ca ziua să înceapă perfect? Cât este de sănătoasă însă cafeaua pe care o savurăm cu toţii? Află în cele ce urmează.

Cafeina, unul dintre ingredientele principale conţinute de cafea, este recunoscută pentru efectul ei stimulant. Studiile au demonstrat că un consum moderat de cafea (două căni pe zi) este sigur şi chiar poate avea efecte pozitive asupra sănătăţii. Consumată în exces însă acesta duce la creşterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac şi uneori chiar la aritmii.

Ce boli previne

 • Cancerul şi bolile cardiovasculare. Cafeaua, ca şi vinul, conţine antioxidanţi care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului prin combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi. Aceasta reduce în special riscul de cancer cu localizare la nivelul vezicii urinare, sânului, colonului, ovarelor, pancreasului şi rinichilor. Conform studiilor, concentraţia de antioxidanţi conţinută de cafea este mai mare chiar decât cea a ceaiului verde, a merelor sau roşiilor. Cercetătorii amintesc însă de aportul important de vitamine, minerale şi fibre adus de consumul de fructe şi legume.
 • Boala Parkinson. Pe lângă stimularea gândirii, a atenţiei şi a memoriei, cafeaua poate ajută şi la reducerea efectelor Parkinson-ului la bărbaţi, arată mai multor studii recente. Conform specialiştilor, bărbaţii care beau cafea prezintă un risc cu 49% mai mic de a dezvolta boala decât ceilalţi. În schimb, în cazul femeilor nu a fost dovenită nicio asociere.
 • Diabetul zaharat. Cercetătorii americani au dovedit că diabetul tip 2 poate fi prevenit prin consumul moderat de cafea. Aceştia susţin că substanţele conţinute de cafea reduc nivelul zahărului din sânge şi ajută la accelerarea metabolismului glucidic.
 • Astmul. Efectele benefice ale cofeinei în cazul astmului sunt recunoscute de peste 100 de ani, iar studiile actuale dovedesc încă o dată acest lucru. Se pare că această substanţă reduce constricţia căilor respiratorii la bolnavii de astm. Datorită conţinutului de teofilină, cafeaua are şi proprietăţi bronhiodilatatoare.

Care sunt riscurile

Consumul de cafea impune şi anumite precauţii. Astfel, dacă ai hiperaciditate gastrică, suferi de reflux gastro-esofagian sau insomnii trebuie să eviţi această băutură şi să limitezi consumul chiar şi în cazul celei decofeinizate. 

Există studii care susţin că există o legătură între abuzul de cofeină şi scăderea fertilităţii. De asemenea, consumul în exces este asociat cu riscul de boli coronariene. Cafeaua conţine cafestol, un compus care favorizează creşterea colesterolului rău (LDL), mai ales atunci când este preparată prin fierbere, la ibric.

Femeile care beau cafea pierd mai mult calciu, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase şi, implicit, la creşerea riscului de osteoporoză. Reprezentantele sexului frumos care beau mai mult de două căni pe zi prezintă de asemenea un risc de două ori mai mare de a face incontinenţă urinară.Recente

clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg