Aşa recunoşti pneumonia la cei mici!

1 79826 original jpg jpeg

Infecţie apărută la plămâni, adesea la copii, pneumonia se manifestă prin tuse şi febră, dar acestea nu este singurele simptome alarmante.

Printre categoriile care au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de pneumonie se numără copiii, iar aceia care cresc într-un mediu în care se fumează au chiar un risc dublu de a suferi de această boală. Printre cauzele care provoacă pneumonia bacteriană se numără Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pneumococ), Haemophilus influenzae. De jumătate din cazurile de pneumonie sunt vinovate virusurile gripale şi paragripale, precum coronavirus, rinovirus, adenovirus, care dau aşa-numita pneumonie virală.

Poate fi confundată cu gripa

Întrucât virusurile care provoacă răceală sau gripă cauzează jumătate din pneumoniile virale, simptomele pot fi bănuite ca provenind de la o infecţie respiratorie. De altfel, pneumonia virală evoluează pe parcursul mai multor zile.

Începe ca o răceală, cu prezenţa unor secreţii nazale, apoi apare tusea seacă, iar aceasta nu cedează după tratament cu siropuri de tuse obişnuite. Abia după 3-4 zile, accesele de tuse de îndesesc, apar respiraţia şuierătoare, febra, oboseala, durerile musculare şi/sau în gât, scăderea bruscă a poftei de mâncare, simptome care indică necesitatea unui consult pediatric.

Descoperă alte simptome ale pneumoniei la copii pe clicksanatate.ro.