Ce să nu-i spui fiicei tale

1 47962 original jpg jpeg

Pe măsură ce fiica ta creşte, constaţi că nu prea vă mai înţelegeţi şi certurile izbucnesc din te miri ce? Iată câteva „subiecte tabu” pe care, dacă le eviţi, vei evita discuţiile.

Este normal ca în sinea ta s-o vezi tot un copil. Dar ea este o adolescentă care-şi descoperă feminitatea şi sexualitatea. Dacă vrei să-i dai sfaturi,trebuie sa fii atentă cum le formulezi,pentru a evita o revoltă.

Are o fustă prea scurtă sau o bluză prea decoltată? Nu te repezi să le critici. Spunei-i că are un corp frumos,dar că e mult mai incitant să nu expună toate atuurile,e mai interesant să fii mai misterioasă,doar să sugerezi,iarrestul să laşi în seama imaginaţiei bărbaţilor. Dacă e prea plinuţă,nu-i spune „nu mai purta fuste scurte,nu te avantajează”,n-o critica ci sugerează-i delicat să faceţi o vizită la nutriţionist.

Moda se schimbă tot timpul,şi felul în care se îmbracă acum adolescenţii nu e pe gustul tău,nu critica. Poţi spune,cu multă diplomaţie,că nu e stilul tău.Pentru o adolescentă,dezaprobarea mamei este dureroasă. Copilul din ea ţine la părerea mamei,doreşte şi are nevoie de acordul ei,chiar dacă nu arată acest lucru.

Dacă e să fim obiective,pentru o mamă probabil că niciun băiat nu e suficient de bun pentru fiica ei. Iar asta e valabil şi pentru mamele de băieţi. Chiar dacă nu-i pe placul tău junele care-i face curte,abţine-te să-l critici. Oricum,e puţin probabil ca el să fie cel cu care se va căsători. Poţi însă să laşi la îndemână nişte broşuri cu sfaturi pentru prevenirea bolilor cu transmisie sexuală şi să stai de vorbă cu ea pe această temă.

Pentru orice eşec sau rezultate slabe,n-o certa niciodată comparând-o cu alţii. Nu-i spune „X de ce a luat notă mai mare,e mai inteligent?” Evaluarea calităţilor fizice sau intelectuale ale fiicei tale prin comparaţie cu colegii sau prietenii ei este degradantă. Ceart-o că nu şi-a dat silinţa suficient,spune-i că este inteligentă şi poate mai mult.