Convinge-l să te ajute la treburile casei!

1 46436 original jpg jpeg

Să faci un copil să te ajute în casă pare a fi o misiune imposibilă. Află cum te poate ajuta încă de mic şi ce avantaje îi aduce, iar treburile casnice vor deveni o plăcere şi pentru tine! Conform unor statistici tinerii petrec de trei ori mai puţin timp pentru a-şi ajuta părinţii la sarcinile casei decât au făcut-o mama sau tatăl lor pe când aveau aceeaşi vârstă. De asemenea, după cum e de aşteptat, fetele au tendinţa de a face mai multe în casă, chiar şi de la o vârstă fragedă. Cum femeile rezervă de obicei circa 4 ore şi jumătate treburilor casnice, o mână de ajutor nu strică niciodată. Aşa că e bine să-i obişnuieşti de mici pe copii să se facă utili. De ce să ajute în casă?

E bine să fixaţi dinainte de adolescenţă regulile legate de treburile pe care le poate face în casă. Explică-i ştrengarului sau copilei tale că acceptarea unor sarcini casnice le va da încredere în ei înşişi,pentru că vor învăţa să ia parte la viaţa de familie şi să se descurce singuri. Când sunt mici numai aşa vor conştientiza că pot face foarte multe lucruri şi vor deprinde respectul faţă de ceilalţi,păstrând curăţenia în casă. De altfel,când îşi fac singuri curat în cameră,parcă nu le e atât de uşor să fie dezordonaţi.

Primele reguli

Unele treburi pot fi prea grele la anumite vârste. Deprinde-ţi treptat copilul să fie ordonat! Încă de când începe să se amuze cu primele jocuri,obişnuişte-l să le pună la loc la sfârşit. Odată ce creşte,poate primi mai multe responsabilităţi. Începe prin a-i da să facă lucruri care observi că-i fac plăcere. Te poate ajuta la prepararea unui desert,la strângerea şi spălarea vaselor rămase după masă. Laudă-l după fiecare lucru dus la bun sfârşit! Aşa se va simţi valorizat şi va avea senzaţia că fără el restul familiei nu ar fi putut gusta dintr-un desert delicios. În primii ani de şcoală dezvaţă-l de obiceiul de a împrăştia hainele şi rechizitele prin casă. Este un semn că inconştient îşi doreşte să-şi exprime autoritatea şi să deţină puterea în faţa părinţilor.Ce treburi se potrivesc vârstelor mici?De la 1 an-Poate aranja jucăriile împreună cu tine

-Îşi poate pune rufele murdare în coşul pentru spălat

-Face patul şi păstrează curăţenia în camera lui

-Poate da cu mătura în bucătărie după terminarea cinei

-Aduce vasele murdare la spălat

-Pregăteşte ghiozdănaşul pentru grădiniţă sau şcoală

-Aranjează hainele curate în dulăpiorul lui

-Îşi spală singur îmbrăcămintea de dimensiuni mici şi te poate ajuta la călcatul hainelor micuţe

-Poate începe să-şi facă singur curat în cameră cu aspiratorul,să şteargă praful în casă şi să ducă gunoiul

-Îşi pregăteşte singur micul dejun şi pachetul cu sandvişurile pentru şcoală

-Te ajută la cumpărături şi la spălatul vaselor