Copiii învaţă în cine să aibă încredere încă de mici

1 63650 original jpg jpeg

Îi poţi păcăli o dată, dar bebeluşii nu pot fi păcăliţi şi a doua oară, dacă adulţii le fac farse, potrivit unui studiu recent.

În general,un bebeluş imită sunetele pe care le aude şi gesturile adulţilor,însă odată ce a fost păcălit,nu va mai avea încredere în persoana care i-a făcut o farsă,potrivit unei cercetări realizate Universitatea Concordia din Montreal.Rezultatele studiului arată că bebeluşii pot face diferenţa între persoanele credibile şi cele care inspiră mai puţină încredere." Ca şi copiii mai mari, bebeluşii ţin cont de gesturile adulţilor pe care le fac de-a lungul timpului şi folosesc informaţiile pentru a a se ghida în alegerea persoanelor în care ar trebui sau nu să aibă încredere",afirmă profesorul departamentului de psihologie de la Universitatea Concordia,Diane Poulin-Dubois.De asemenea,bebeluşii aleg să nu înveţe de la persoanele pe care nu le consideră demne de a avea încredere în ele.Pentru a demonstra acest lucru,cercetătorii au făcut un experiment în care au fost implicaţi copii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 luni. Mai întâi,bebeluşii au fost invitaţi să descopere dacă înăuntrul unei cutii se afla o jucărie sau nu,după ce adulţii au exprimat curiozitate şi bucurie la deschiderea cutiei. Apoi,adulţii au ales să aprindă lumina cu fruntea şi nu cu mâinile,în speranţa că bebeluşii le vor imita comportamentul.

Doar 34% au îndeplinit sarcina,în timp ce 61% dintre bebeluşi au imitat doar comportamentul adulţilor din primul experiment.