Cum îl convingi să-şi aranjeze camera

1 47345 original jpg jpeg

De cum intri în camera lui, te simţi ca într-o zonă minată. La orice pas ai face crezi că vei călca pe o maşinuţă sau un cub ascuţit care te va înţepa. Camera copilului tău arată zilnic ca după o furtună şi tu te-ai săturat să strângi după el. E vremea să-l înveţi să fie mai ordonat şi mai grijuliu cu jucăriile şi hainele lui. Iată ce strategii aplici ca fiul sau fiica ta să aibă o cameră disciplinată.

La 3 ani,ordinea este un joc

Chiar dacă ţi se pare că e mic,acum e momentul să-l înveţi primele noţiuni despre curăţenie şi ordine. Şi pentru ca totul să fie distratctiv pentru amândoi,propune-i copilului tău un joc. Fă un concurs „Cine aranjează cel mai repede păpuşile sau maşinuţele!” sau întreabă-l „ Unde pun creioanele colorate? În frigider?” Şi vei vedea ce prompt îţi va arăta unde să le aranjezi. În fiecare seară poţi face un ritual din aranjatul jucăriilor. Aranjează fiecare jucărie în acelaşi loc întotdeauna. Şi la final,laudă-l. În fiecare zi va face ordine doar să-ţi arate cât de cuminte este.

La 6-7 ani,e timpul să înveţe să fie ordonat

Copilul tău mai are un pic şi intră la şcoală sau e deja şcolar,aşa că e necesar ca el să fie să fie ordonat. Explică-i mai întâi de ce e bine să aibă curăţenie în cameră:îşi găseşte mai uşor cărţile şi caietele,poate să scrie mai bine. Aranjaţi împreună de câteva ori micul său birou,apoi felicită-l. Pe măsură ce creşte,lărgeşte-i „planul de acţiune” la haine şi curăţenia în casă. Când vine de şcoală pune-l să-şi aranjeze pantofii şi geaca în acelaşi loc ca să le găsească mai uşor. Seara,când îşi pune pijamalele,spune-i să-şi aranjeze hainele cum trebuie,pentru că aşa face „un băiat mare” sau „o fetiţă care merge la şcoală”.

Adolescenţa,perioada provocărilor

De pe la 12 ani,camera devine un teritoriu sacru pentru copilul tău. Dezordinea e şi ea o formă de exprimare,dar şi un mod de a-ţi arăta că nu ai voie să intri. Acceptă-i felul de a fi şi nu trece pragul camerei lui fără să-i ceri voie. Dezordinea din camera lui reflectă confuzia şi neliniştea din sufletul lui. Fii înţelegătoare şi propune-i să aranjaţi împreună camera. Acest lucru îl va motiva. În plus veţi aranja totul mult mai repede.