Cum să-l faci să te asculte

1 46233 original jpg jpeg

Greu cu disciplina, mai ales când e vorba de odorul familiei. Însă cu puţină fermitate şi multă răbdare, lucrurile se pot schimba în bine.

1. Vezi ce-l supără

De multe ori,copiii fac năzbâtii pentru a atrage atenţia părinţilor. Purtarea urâtă poate fi un strigăt de ajutor. Rezolvarea problemelor la care el reacţionează aşa ar putea să-l facă să se schimbe.

2. Vorbeşte-i calm

Chiar dacă uneori îţi face viaţa un chin,nu-l trata pe cel mic ca pe un inamic. Ştiu că e greu,dar nu te enerva,nu ţipa şi nu-l pedepsi impulsiv. Explică-i de ce un anumit comportament este greşit.

3. Fii consecventă

Nu schimba tot timpul regulile şi nu accepta nicio încălcare. Totodată,nu-i cere lucruri prea grele de îndeplinit. De exemplu,este imposibil ca un copil mic să aibă hainele mereu curate.

4. Laudă-l când se poartă frumos

Apreciază-l când se poartă bine şi este respectuos. Această metodă este mai eficientă decât pedeapsa. Laudă-i chiar şi un mic efort de a se schimba. Astfel va persevera.

5. Nu uita că eşti un model pentru el

E important ca micuţul tău să vadă că şi tu faci ceea ce-i ceri. De cele mai multe ori copiii învaţă prin imitaţie şi fac mai degrabă ce văd la părinţi şi profesori decât ceea ce li se spune.

Ajutor de la specialişti

Dacă este foarte greu de disciplinat şi nu te înţelegi deloc cu copilul,ar putea fi vorba de probleme mai grave. Nu este cazul să intri în panică,dar ar fi bine să apelezi la un psiholog pentru copii,care poate să-l ajute mai bine.Recente