Cum să te impui în faţa adolescentului

1 47028 original jpg jpeg

Educaţia pe care i-o dai adolescentului trebuie să aibă la bază două elemente vitale: dragostea necondiţionată şi autoritatea. Deseori, iubirea vine de la sine. Însă când vine vorba de autoritate, lucrurile se complică.

Pe aceeaşi temă:

Ameninţă că pleacă de acasă? Nu-l ignora!

Adolescent teribilist? Există soluţii!

Nu ţipa la el

Cât timp a fost mic,lucrurile erau mult mai simple. Chiar dacă făcea vreo boacănă sau nu era cuminte,reuşeai să-l linişteşti promiţându-i jucăria preferată sau lipsindu-l de diverse lucruri. Însă de când a crescut pare că nimic nu mai dă roade. Astfel,dacă încerci să-i impui părerile tale sau să-l „cumperi” în vreun fel,rişti să te trezeşti cu o uşă trântită în nas sau cu o scenă de toată frumuseţea. Cu toate acestea,autoritatea faţă de copil nu înseamnă să te apuci să-l pedepseşti sau să ţipi neîncetat la el,pentru că ai şanse mici de reuşită.

Fii confidenta lui

Dacă notele mici şi petrecerile târzii ale adolescentului devin o regulă,iar şcoala mai mult o excepţie ar fi cazul să iei măsuri. Încearcă să te bagi pe sub pielea lui şi de acolo să „manevrezi” lucrurile din umbră. Lasă-l să-ţi împărtăşească micile lui nebunii şi nu-l contrazice când îţi povesteşte cum toată clasa „a tras chiulul” la ultima oră,pentru că aşa ai controlul lucrurilor.

Adoptă o atitudine pozitivă

Înarmează-te cu multă răbdare şi încearcă să-ţi faci adolescentul prieten,iar nu să-l pedepseşti. În dorinţa lui de a se răzvrăti,va face exact invers. Dacă îşi pune în cap să nu te asculte,va ajunge fie să te sfideze,fie va începe să te mintă. Fiindu-i prietenă,vei putea să-i câştigi încrederea şi îl poţi influenţa când are tendinţa să ia decizii greşite.

Sfătuieşte-l

Când vrei să te impui în faţa adolescentului,fă-i cunoscute urmările faptelor lui pe un ton ferm,dar calm şi înţelegător. Este suficient de matur să facă propriile alegeri în viaţă,dar aminteşte-i să nu uite că orice faptă are şi o răsplată pe măsură. Fă-l să vadă avantajele situaţiei în care se ţine de şcoală sau dacă se interesează de viitorul lui. De exemplu,dacă are medii bune,poate obţine bursă şi poate merge gratis în tabere şcolare.