Cum treci peste situaţiile de criză

1 68771 original jpg jpeg

Creşterea copiilor este cel mai greu test pentru orice cuplu. Partea cea mai delicată ţine de educaţie şi presupune mult tact şi răbdare. Aşa treci peste situaţiile de criză.

Să fii părinte este,poate,cea mai mare provocare. Ca să ai un copil de care să fii mândră,trebuie să eviţi câteva greşeli de bază:cicăleala şi certurile,autoritatea excesivă sau răsfăţul.

Şi este nevoie să ştii cum să te porţi în fiecare situaţie de criză,ca să-l poţi aduce pe calea cea bună,ne spune trainerul de părinţi Urania Cremene,expert Parent's Toolshop.

Răbdare şi iar răbdare

Problema:Când cel mic nu reuşeşte să construiască ceva,să se îmbrace singur sau să facă ordine în camera lui,se înfurie şi lasă totul baltă. Răspunsul tău nu trebuie să fie tot furia.   

Soluţia specialistului:O frază de genul„Este greu să pui piesele de Lego împreună,nu-i aşa?”îl face să conştientizeze că trebuie să aibă răbdare şi că va reuşi până la urmă. Iar dacă-l ajuţi puţin,îi redai încrederea în el şi-l înveţi să se descurce singur.Fă-l să-şi consume energia!

:Programul lui zilnic înseamnă şcoală şi casă şi rareori are timp să facă vreo activitate care să-i consume energia. Când ajungi acasă,pare că n-are stare,aleargă,sare. Adoarme mereu târziu,iar dimineaţa tragi de el să se trezească.

O oră de mişcare pe zi l-ar ajuta să-şi consume energia şi să se concentreze la lecţii. Seara,fă-i un ritual pentru somn:masa,băiţa şi o poveste. Astfel,îi creezi starea necesară pentru somn.

Cum te descurci cu un adolescent

:La 16-17 ani,tentaţiile sunt multe şi periculoase:anturaj nepotrivit,petreceri unde se consumă alcool sau chiar droguri. Nu poţi sta permanent cu ochii pe el,dar îl poţi manevra din umbră astfel încât să-l menţii pe calea cea bună.

Este indicat să porţi o discuţie simplă cu el,în care să-i expui părţile negative ale consumului de alcool şi ale altor vicii. Urania spune că trebuie să-l faci să înţeleagă că nu băutura îl face cool şi că nu trebuie să facă acest lucru doar pentru că gaşca lui procedează aşa.

Când temele-l sufocă

:Când eşti părintele unui şcolar aflat în clasele primare,temele îţi scot mulţi peri albi. Există copii care s-au obişnuit să le facă doar cu ajutorul părinţilor şi ajung chiar să facă adevărate crize de plâns dacă li se refuză acest lucru.

Nu spune niciodată

Poate înţelege că este şi responsabilitatea ta. Când refuză exerciţiile pentru acasă,dă-i exemplu job-ul tău.

Cum acţionezi când are accese de furie

Atunci când nu primesc ceea ce vor,copiii şi adolescenţii reacţionează la fel:fac o criză. Unii părinţi cred că n-au sorţi de izbândă decât dacă renunţă la punctul lor de vedere.

Oferă-i alternativă! Dacă el continuă să ţipe,ignoră-l. Până la urmă,se va calma. În schimb,dacă are accese de furie doar pentru a se face ascultat,spune-i că nu va avea această şansă decât în momentul în care este calm. Ignoră-l dacă mai urlă şi răspunde-i doar când te tratează cu respect.

Sfat!

Nu vrea să facă temele? Explică-i că este responsabilitatea lui!Recente

3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg