De ce mint bărbaţii?

1 64746 original jpg jpeg

Uneori, bărbaţii mint ca să ne vadă fericite. Alteori, ca să ne evite reproşurile. Ce-i drept, sunt şi bărbaţi care ocolesc adevărul pentru că au de ascuns lucruri serioase. Cum să-i aduci pe drumul cel bun?

Un studiu recent arată că,în cuplu,femeile spun două neadevăruri pe zi,iar bărbaţii-trei. 82% din femei se simt vinovate după ce şi-au minţit partenerul,în timp ce doar 70% din bărbaţi se simt vinovaţi.

Studiul mai arată că femeile mint pentru a-şi ascunde adevăratele emoţii,în timp ce bărbaţii o fac mai ales pentru a evita reproşurile partenerelor.

Dar pentru că nu vorbim despre minciunile noastre,ci despre ale lor,haideţi să vedem de ce apelează la ele bărbaţii şi ce-i de făcut!

Ştii când te minte?

Richard Newman,expert în limbajul corpului,afirmă că cei mai mulţi oameni nu ştiu să recunoască semnalele unei minciuni.

Ei pleacă de la ideea că cineva care-ţi ascunde adevărul va evita să te privească în ochi.

Adesea se întâmplă exact invers:cel care minte vrea să verifice cât e de convingător,motiv pentru care-şi priveşte în faţă interlocutorul.

O minciună frumoasă sau adevărul neplăcut?

De atâtea şi atâtea ori se întâmplă ca un bărbat să mintă doar pentru a obţine un zâmbet fericit pe chipul femeii de lângă el. Sau pentru a evita o criză de isterie.

Te uiţi în oglindă,probând rochia aia care ţi-a rămas mică,te plângi că te-ai îngrăşat şi că nimic nu-ţi mai vine,iar el îţi spune că nu-i adevărat.

Sau ­te-ai întors de la coafor total nemulţumită şi-l auzi spunându-ţi că niciodată părul nu ţi-a stat mai bine.

Sunt minciuni nevinovate,sunt minciuni evidente,sunt „minciunile ­bune”,pe care le spune tocmai pentru că te iubeşte.Deşi câteo­dată te scot din sărite,e bine să nu încerci să le înlături.

Da,uneori un bărbat care te minte este adorabil! Dar ce se întâmplă atunci când,precum un copil în faţa unui părinte autoritar,îşi acoperă greşelile?

Omisiunea care chiar îi simplifică viaţa!

Uită să-ţi spună că a mai cumpărat ceva pentru maşină,că a ieşit cu băieţii în timp ce tu erai la şedinţa cu părinţii,că a uitat pe-o bancă din parc,din greşeală,puloverul primit cadou de la tine.

Când îţi dai seama că ţi-a ascuns ceva prin omisiune,te simţi precum poliţistul cel rău. Gândeşte-te:oare n-o fi chiar aşa?

Specialiştii spun că bărbaţii preferă să tacă în anumite situaţii pentru a evita reproşurile partenerelor.Ei vor pur şi simplu să trăiască liniştiţi.

Dincolo de glumă,de data asta problema ar putea fi a ta! Eşti oare mult prea cicălitoare? Îi îngrădeşti cumva libertatea?

Contorizezi fiecare ban cheltuit? Când un bărbat se simte controlat,va încerca să-ţi ascundă şi cele mai mici fapte.

Mincinosul patologic

Atunci când ai de-a face cu un mincinos patologic,lucrurile se complică.

El minte în legătură cu subiecte serioase.Fie că ascunde o problemă cu alcoolul,o dependenţă de jocurile de noroc sau o aventură cu o altă femeie,în cazul lui chiar există o problemă.

Odată prins,va nega totul,apoi va promite că se va schimba,va face el însuşi o criză etc. De data asta,chiar nu-i vina ta.

Îi poţi cere explicaţii,îi poţi cere să-şi schimbe comportamentul,dar să nu te mire dacă în scurt timp va recidiva.

Nimeni nu-l poate face să se schimbe dacă el însuşi nu vrea asta. Să te prefaci că nu-i vezi minciunile este cea mai greşită atitudine.

Te va transforma într-o complice involuntară,fapt care nu va atrage decât complicaţii!

Ia atitudine!

Fiecare îşi stabileşte limitele. Există minciuni inofensive,minciuni frumoase,dar există şi acelea care ascund probleme.

Un bărbat care te minte constant nu te respectă.E o regulă veche,ştiută de la bunicile noastre. Niciodată să nu încerci să schimbi pe altcineva,spune o altă regulă.

Singurul comportament pe care-l putem modifica e propriul comportament.E primul lucru pe care-l înveţi de la un psiholog.

Când înţelegi că eşti minţită,eşti tentată să te victimizezi sau să adopţi un ton ridicat,cu care să-i reproşezi greşeala.

Niciuna dintre variante nu ajută. Reţine doar că minciunile grave nu au loc în relaţiile bazate pe încredere,în care nu există frica de reacţiile celuilalt.

Se întâmplă (aproape) în fiecare zi

Un studiu britanic ne arată care sunt cele mai frecvente minciuni. Dacă bărbaţii încearcă să ascundă numărul berilor,femeile mint,adesea,în legătură cu preţurile.

În „Top 3 minciuni masculine” regăsim:„Nicio problemă,totul e în ordine!”,„Asta-i ultima bere!” şi „Nu eşti grasă!”.

Ai spune că bărbaţii mint cu bune intenţii,în timp ce noi,femeile,din egoism.

„Top 3 minciuni femine” include:„Nicio problemă,totul e în ordine!”,„Nu-i nou,îl am de multă vreme!” şi „N-a fost deloc scump!”.Poate că asta explică de ce mai ales femeile se simt vinovate după ce mint.

Interesant e,spun specialiştii,că minciuna cea mai frecventă şi în cazul femeilor,şi în cel al bărbaţilor este să afirme că totul e în regulă,atunci când lucrurile nu stau deloc aşa.

Cât de bine stăm la capitolul comunicare în relaţiile noastre? Cât de bine îl cunoaştem pe cel de lângă noi?

Câte adevăruri îi putem spune fără menajamente? Chiar e nevoie să ne ascundem?

70% din bărbaţi se simt vinovaţi când îşi mint partenerele. Da,lui  îi pare rău când spune că e la ultima bere!