Prima decepţie în dragoste? Aşa îl ajuţi!

1 70575 original jpg jpeg

Adolescentul tău s-a îndrăgostit pentru prima oară. După o perioadă, apare şi despărţirea, iar nefericirea din ochii lui îţi frânge inima. Ce poţi să faci? Să rămâi indiferentă sau să-l iei la întrebări ca să afli ce simte?

Săptămâni în şir ţi-ai văzut fiul sau fiica descoperind prima iubire şi alergând fericit la întâlniri. Într-o zi,a venit acasă cu ochii în lacrimi şi s-a închis în cameră. De atunci abia reuşeşti să schimbi două vorbe cu copilul tău. Te uiţi neputincioasă la el şi nu ştii cum să reacţionezi. Ai vrea să-l consolezi,să-i spui că totul va trece,însă nu ştii cum să o faci fără să-l întorci împotriva ta. Încearcă să-i fii prietenă

Mergeţi într-o zi la cumpărături,cumpără-i ceva care-i place,apoi opriţi-vă să mâncaţi ceva bun. În loc să-l tragi de limbă ca să afli ce s-a întâmplat,fă-i tu prima confesiuni.

Povesteşte-i de prima ta iubire. Spune-i cum v-aţi întâlnit,cât de mari erau aşteptările tale,cum îţi imaginai că el este alesul şi cât de dezamăgită ai fost când v-aţi despărţit.

Descrie-i sentimentele tale din acele momente şi atunci va înţelege că şi tu ai trecut prin asta. Explică-i că la început ai crezut că nu vei trece niciodată peste durerea acelui eşec,dar cu timpul a trecut. Confesându-i-te,îşi va deschide mai uşor inima şi vei afla ce i s-a întâmplat.

Criticile nu-l ajută

În timp ce-ţi povesteşte ce s-a întâmplat,nu-l critica şi nu-l dezaproba. Acum este cel mai vulnerabil şi dacă îl cerţi,nu va mai fi prea curând deschis cu tine. Ascultă-l până la capăt. El vrea doar pe cineva căruia să-i spună cât de mult suferă,pe umărul căruia să plângă,nu un profesor care să-i „predea” lecţii de viaţă.

Timpul nu le vindecă pe toate

Chiar dacă ai vrea să-i zici „Lasă,timpul le vindecă pe toate!” sau „Nu te merită”,mai bine nu spune nimic. Nu face nici greşeala să-l ironizezi cu fraze de genul „Hai,fii serios,nimeni nu a murit din asta!” sau „Termină cu prostiile astea!”. Adolescentul tău suferă foarte mult,aşa că o frază care-i minimalizează suferinţa îl va enerva sau,mai rău,îl va face să sufere şi mai tare. Mai de ajutor ar fi să-l îmbrăţişezi fără să-i spui nimic şi să-i spui că-i eşti alături.

Fă-ţi timp pentru el şi încearcă să-l scoţi puţin din starea lui depresivă. Scoate-l la un film care eşti sigură că i-ar plăcea.

Vorbeşte cu prietenii lui cei mai buni şi roagă-i să-l ţină cât mai departe de cercurile fostei iubiri. Lasă-l să se distreze ori de câte ori este invitat de prieteni la vreo petrecere. Răsfăţul pe care tu i-l oferi şi distracţia cu prietenii îl vor ajuta să uite mai uşor decepţia în dragoste.

De multe ori,adolescenţii care trec printr-un astfel de eşec cred că viaţa nu mai merită să fie trăită. Suferinţa pe care o trăiesc este atât de mare,încât se cufundă zi după zi într-o adâncă depresie. În aceste momente,se gândesc din ce în ce mai mult la sinucidere.

Dacă-ţi spune „Nu sunt în stare de nimic”,„Nu o să mă iubească nimeni”,atunci este cazul să te îngrijorezi. Apelează la un psiholog. El va şti cum să-l trateze cel mai bine.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg