Te-a înşelat. Îl ierţi?

1 65488 original jpg jpeg

Cu toţii suntem ademeniţi de frumuseţea fructului oprit. Mulţi cedează tentaţiei şi statisticile o demonstrează clar: 25% dintre femei şi 44% dintre bărbaţi admit că au relaţii extraconjugale. Ce faci însă când i se întâmplă chiar partenerului de cuplu?

Cunoşti,desigur,gustul amar al suspiciunii. Cauţi dovezi de infidelitate prin geantă,prin agenda de telefon. Nu exagera,însă! În orice relaţie se poate întâmpla ca unul dintre cei doi să înşele. Cel mai simplu este să nu acorzi niciodată toată încrederea şi nici să cazi în extrema geloziei nefondate. Nu ezita să pui întrebări,să obţii clarificări,chiar dacă poate atitudinea ta poate deranja.

În general,un asemenea subiect delicat trebuie deschis când partenerii nu sunt foarte supăraţi unul pe celălalt şi nici când nu ştiu detalii importante despre situaţia prin care trec. La mânie ar putea fi tentaţi să spună vorbe grele pe care le regretă a doua zi. Cel mai bine este să eviţi acuzaţiile.

Multe persoane,indiferent că sunt înşelate sau înşală,preferă să nu vorbească,pentru că le este frică. «A da lucrurile pe faţă» ar putea duce la un divorţ sau la o separare pentru care nu sunt pregătiţi. Oricum,în final adevărul va ajunge la suprafaţă şi se va ajunge la neînţelegeri. Minciunile nu fac decât să te detaşeze de relaţie,chiar dacă nimeni nu va şti ce se ascunde în spatele lor.

Faţa nevăzută a infidelităţii

Cel mai fericit lucru este să fie recunoscută greşeala. Cei care mărturisesc înainte de a fi prinşi,rareori repetă fapta. Nu va fi foarte dificil să descoperiţi împreună motivele care au dus la infidelitate dacă sunteţi sinceri unul faţă de celălalt. De obicei se ajunge aici din pricina frustrărilor şi nemulţumirilor care s-au adunat prin lipsa comunicării. Multe aventuri apar când cei doi s-au îndepărtat unul de celălalt şi au început să caute afecţiunea şi atenţia înafara relaţiei de cuplu. 

Cazurile cele mai lipsite de speranţă sunt acelea în care unul dintre parteneri înşală din egoism,doar pentru confirmarea încrederii  în sine. Chiar dacă îşi justifică acţiunile cu dibăcie,cei care înşală din obişnuinţă ajung să creeze multe neplăceri emoţionale partenerului. Aceştia nu-şi dau seama că au o problemă de cuplu şi ultimul lucru pe care îl doresc este să se dedice exclusiv relaţiei. În final,ajung să destrame cuplul. Din păcate,tocmai acest tip de persoane tind să atragă foarte mult şi de cele mai multe ori este greu pentru partenerii lor să pună punct relaţiei.

Tot răul e spre bine

Iertarea implică sinceritate şi comunicare pentru a ajunge la o decizie luată de comun acord pe care să o respectaţi. Astfel,amândoi se îndreaptă spre cuplu,se implică şi învaţă din trecut. În cel mai rău caz este posibil să nu puteţi ajunge la nicio înţelegere,iar în cel mai bun învăţaţi din experienţele din trecut.

Indiferent dacă unul dintre voi a călcat strâmb,trebuie păstrat respectul reciproc. Dacă ţi-ai pierdut respectul faţă de partenerul de cuplu sau simţi că acesta nu-ţi mai arată respectul cuvenit,atunci trebuie să te gândeşti serios cum să-l recapeţi.

Între parteneri trebuie să existe o atmosferă de blândeţe pentru a se putea discuta cu mult calm. Nu înseamnă că partenerul tău este o persoană fundamental rea pentru că a greşit o singură dată. Problema vă aparţine amândurora şi numai împreună puteţi să-i găsiţi leac. Puteţi să vă daţi un răgaz de gândire,dar nu lăsaţi situaţia nerezolvată prea mult timp.

Nu trebuie percepută ca o luptă în care unul este rănit şi celălalt trebuie să plătească,pentru că,de fapt,vina se împarte la doi din cauza ignoranţei,a lipsei de afecţiune şi de apropiere constantă.

Dacă s-a întâmplat ca un partener să înşele a doua iară,se creează deja un precedent,deci fii gata să se repete. Nu te mai poţi păcăli dacă nu mai regretă sincer ceea ce face. Atunci este mai bine să accepţi despărţirea pentru a nu te confrunta la nesfârşit cu dezamăgirea şi resentimentele.

O altă posibilitate poate fi transformarea cuplului vostru într-unul deschis,în care fiecare are dreptul la relaţii,dar micul tău experiment poate fi destul de riscant.