Ţine-ţi copilul departe de droguri

1 46390 original jpg jpeg

Copilul trebuie să fie conştient de pericolul pe care-l reprezintă drogurile pentru sănătatea lui şi pentru relaţiile cu cei apropiaţi. Fii alături de el, gata să-l ajuţi în cazul în care are nevoie.

Vorbeşte cu el

Vorbeşte-i direct şi explică-i clarşi calm efectele nocive şi consecinţele dezastruoase ale drogurilor. Spune-i ce este dependenţa şi cât de greu este să te laşi de droguri. Răspunde-ila întrebări fără a camufla sau a agrava realitatea. Oricum va afla până la urmă cum stau lucrurile şi este mai bine să ştie de la tine. Povesteşte-i experienţele tale în legătură cu drogurile,dacă este cazul.Recunoaaşte-ţi greşeala şi vorbeşte-i despre efectele negative pe care le-a produsconsumul de droguri asupra familiei şi apropiaţilor. Copilul va înţelege că nueste vorba doar de o interdicţie în plus,ci de o realitate.

Cunoaşte-i prietenii

În cazul în care afli că are prieteni careconsumă droguri,fii calmă şi expică-i efectele nocive şi pericolul acestora.Insistă să se vadă mai rar cu aceştia,dar lasă-l să-şi dea singur seama degreşeala lor. Vorbeşte cu părinţii prietenilor lui şi căutaţiîmpreună o souţie,fără a încerca să-ţi îndepărtezi copilul de ei.

Distrage-i atenţia

Activităţileextraşcolare care îi canalizează atenţia spre alte scopuri sunt modul optim de a-l ţine departe de droguri. Îndrumă-l să practice unsport şi îndeamnă-l să se implice în diverse proiecte. Fii alăturide el în perioadele importante ale adolescenţei (meciuri,întâlniri şcolare,probleme în dragoste sau între prieteni). Ajută-l să-şi construiască o personalitate puternică.

Învaţă-i reacţiile

Semnele consumului de droguri sunt uşor deobservat dacă ştii cum să priveşti. Trecerea bruscă de la o stare la alta,tulburările de somn,pierderea poftei demâncare,rezultatele şcolare slabe şi schimbările fizice (ochi roşii,scădere în greutate,plaoare) pot fi rezultatul consumului de droguri. Însă la fel de bine pot fi semnele unei boli.

Fii un exemplu pentru el!

Făun efort şi renunţă la consumul de alcool sau la fumat pentru binele copilului tău.