Copilul e dependent de părinte? Cum trece de la dependența completă la independența completă

Un copil independent are posibilitatea de a trece mai uşor peste obstacole și eșecuri. Dacă al tău preferă să alerge la tine de fiecare dată când nu se descurcă, încearcă să schimbi ceva până nu se loveşte de marile provocări ale vieţii!

image

Nu face pentru copilul tău ceea ce poate face pentru el însuşi. Aceasta ar putea fi cea mai importantă regulă de urmat dacă îţi doreşti un copil independent. Orice mamă simte nevoia să-şi ajute puiul, pentru că nu încetează să-l vadă mic. Începi prin a-i schimba scutecul, a-l sprijini când face primii paşi sau încearcă să mănânce singur, apoi te trezeşti că îi legi tot tu şireturile, îi pregăteşti masa şi-i stai alături la teme. Aşa continui să-l ajuţi fără încetare şi-ţi intră în reflex să-i fii aproape la orice pas. Din păcate, nu-i prinde deloc bine dependenţa de tine, ca părinte. Potrivit Psihologiei Adleriane, baza parentingului pozitiv, sarcina principală a părinţilor este să ne conducem copiii de la dependența completă la independența completă. Dacă nu o facem, le inhibăm progresul, dezvoltarea şi atât ei, cât şi părinţii vor avea de suferit pe termen lung. Iată de ce merită să pui în practică măcar unele dintre soluţiile pe care ţi le oferim în cele ce urmează în caz că ai un copil care se bazează mai mult pe tine decât pe el însuşi!

Citește și Jucării periculoase pentru copii. Cum a făcut victime o păpușă aparent „inofensivă‟

Fii antrenoarea lui

S-ar putea să te întrebi cum să te asiguri că va face lucrurile aşa cum trebuie dacă nu-l ajuţi. Începe prin a înlocui insuflarea sentimentului de neputinţă cu dispobilitatea ta de a-l antrena şi învăţa să se descurce în diverse situaţii. Părinții subestimează adesea adaptabilitatea copiilor. Se simt împovăraţi la început pentru că micuţii nu reuşesc din prima ce li se arată, dar este nevoie de exersare şi răbdare din partea adulţilor. Nu ai întotdeauna timp să interacționezi cu copilul față în față și să-i înveţi cu calm ceea ce știi. Totuşi, este unul dintre cele mai importante aspecte ale meseriei de părinte. Pe lângă îngrijirea lui efectivă, trebuie să-l înveţi să se îngrijească singur. Antrenează-l să fie independent!

Implică-l în treburile casnice

Fiecare membru al familii joacă un rol important în gospodărie. Dacă scopul tău este să crești un copil independent, există abilități de bază pe care le poţi forma impulsionându-l să facă diverse treburi în casă. Îl poţi învăţa să facă el curăţenie, să-şi strângă jucăriile, să pregătească gustări sau mese simple, să împăturească hainele după uscare, să spele şosete sau articole de îmbrăcăminte de mici dimensiuni sau să ducă gunoiul. Toate aceste lucruri îi sporesc încrederea în el însuşi și-l stimulează să facă mai mult pentru a ajuta.

Dă-i libertate de decizie

Orice zi este plină de decizii. De la ceea ce mâncăm, până la cursurile la care merită să-ţi dai copilul. Dacă îl laşi să hotărască el în diverse situaţii, va începe să aibă sentimentul că deţine controlul. Este un mod ca el să devină independent. Atunci când un copil știe că este ascultat, că părerea lui contează în casă, se simte mai stăpân pe forţele proprii şi mai puţin dependent de cei maturi. Creează-i ocazii să ia decizii, să facă sugestii pentru rezolvarea unor probleme. Oricât de mărunt ar fi acel lucru, dacă îi ceri părerea, se va simţi apreciat şi va vedea că și el contează, ceea ce îi va creşte şi încrederea în sine.

Vezi și 10 semne ale abuzului emoţional la copii

Închide ochii la greşeli

Din frica de a nu greși sau de a nu dezamăgi, mulți copii preferă să apeleze la unul dintre părinţi când dau de greu, să rămână în zona de confort, să nu îndrăznească să iasă din tipare sau să rişte. Explică-i că-l iubeşti pentru ceea ce este, nu pentru alegerile lui. Uneori, nu strică să-l laşi să facă lucrurile sigur, chiar dacă greşeşte, pentru că va învăţa mai mult de pe urma greşelilor. Nu este totul să facă o anumită treabă ca la carte, să respecte regulile şi paşii. Adesea, un lucru se face în mai multe moduri şi rezultatul este la fel de bun.

Sărbătoriţi chiar şi micile reuşite

Laudă-l pentru ceea ce face bine, indiferent cât de lipsit de importanţă ar părea pentru tine şi arată-i că are motive să fie admirat. Va începe să ia iniţiativa mai des dacă pui accentul mai mult pe ceea ce îi iese bine decât pe greşeli. De asemenea, nu ezita să-i spui mai des „Sigur că poţi să faci asta!‟. Este important şi să dublezi cuvintele cu multă răbdare şi să-i dai tot timpul necesar pentru a face lucruri fără să-i dai vreun ajutor. Demonstrează-i că poate face orice, fără ajutor, cu condiţia să nu renunţe cu uşurinţă.

Pune accent pe rezolvarea problemelor

Este atât de greu să scapi de instinctul parental de a interveni și de a rezolva problemele în locul copiilor. Când vine vorba de a-l încuraja pe al tău să fie pe cont propriu, este nevoie să-l laşi să găsească singur soluţii. Îl poţi susţine sau ghida pe parcurs prin intermediul întrebărilor care încep cu „cum‟: „Cum ai putea-o face pe sora ta să se simtă mai bine?‟ sau „Cum ai putea face să te trezești la timp pentru a prinde autobuzul?‟. Nu-i oferi toate răspunsurile! Mai bine, arată-te încrezătoare în orice rezolvare va găsi şi disponibilă să-i dai sugestii.

@shutterstock



Recente

shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg
Baclava cu nuca  Sursa foto shutterstock 2118779735 jpg
Ceai kukicha  Sursa foto shutterstock 617348237 jpg
shutterstock 192151103 jpg
shutterstock 2370460203 jpg
cutii pentru mancare din carton snick ambalaje png
Budinca de vinete  Sursa foto shutterstock 2341870587 jpg
Dirty coffee  Sursa foto shutterstock 2156457691 jpg
ClickPentruFemei (1) (2) jpg
Rulouri cu rahat  Sursa foto shutterstock 1273105303 jpg
femeie imbracata in negru jpg
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
clickpentrufemei ro (15) jpg
Tocanita cu carne de por si legume  Sursa foto shutterstock 144242482 jpg
Cum sa sprijini dezvoltarea cognitiva a copilului tau jpg
Lokma gogosele turcesti  Sursa foto shutterstock 2093256418 jpg
bust  foto   Shutterstock jpg
SPIRULINA si ENERGIA   este sau nu o sursa naturala eficienta2 png