Vrea intimitate. De ce oare?

1 49911 original jpg jpeg

Ca mamă de adolescent, una dintre cele mai mari provocări este să rezişti tentaţiei de a-i controla intimitatea. Nu este uşor, dar nici imposibil.

Să-i accepţi amicii,să-l laşi să ia singur decizii şi să-i accepţi „toanele". Sunt provocările mamei de adolescent care are din ce în ce mai mare nevoie de intimitate. Cum să reacţionezi?

Schimbări uimitoare

Adolescenţa este vârsta la care orice tânăr îşi caută identitatea şi trece prin zeci de stări contradictorii.

Tinerii visează să devină independenţi,dar parcă nici nu ar abandona confortul din relaţia cu părinţii. Acum apar mai multe revolte ca niciodată.

Prietenii contează

Copilaşul care până mai ieri îţi încredinţa toate secretele se  transformă într-un tânăr serios şi interiorizat,care evită din ce în ce mai mult să stea de vorbă cu tine.

Ei bine,nu te impacienta! În această etapă a vieţii,adolescentul îşi formează grupul de prieteni,cu idealuri,scopuri şi cu pasiuni comune.

De aceea,prietenii care-l „înţeleg mai bine decât tine” îi sunt acum mai apropiaţi şi caută compania lor.

Ai răbdare,nu te simţi exclusă şi respectă-i deciziile. Dar nu înainte să te asiguri,din umbră,că nu are un anturaj periculos.

Şi încăpăţânarea se tratează!

Un adolescent este întotdeauna sensibil la observaţiile care i se fac,dar în special la cele venite din partea părinţilor. Iar dacă este criticat şi contrazis în permanenţă,nu trebuie să te mire că-şi va lua lumea-n cap şi va face doar ce vrea el.

Ca să nu se descalifice,mai ales faţă de tine,ca mamă,va alege să nu-ţi accepte părerea. Plus că ar putea avea răspunsuri impertinente la orice replică sau pur şi simplu te-ar ignora. Cum îl aduci pe calea cea bună? Renunţând la critici şi asculţându-i cu atenţie opiniile,pe orice temă!

Adoptă o atitudine prietenoasă

Şi cum nu vei fi de acord cu multe dintre deciziile puiului tău,care vrea să se desprindă cât mai repede din cuib,explică-i pe un ton prietenos şi mai ales cu argumente de ce nu este bine cum vede el lucrurile.

Lasă-l şi pe el să-şi argumenteze alegerile. La sfârşit,alegeţi împreună varianta cea mai bună.

Oare eşti o mamă sufocantă?

Să-l suni de zece ori pe zi doar să-l întrebi dacă a mâncat,iar când a intrat pe uşă să nu mai conteneşti cu întrebările:este total eronat.

Rişti să-l sufoci şi în loc să-l apropii,îl vei îndepărta. Multe mame înţeleg că astfel le arată odraslelor prietenie.

Nu este chiar aşa. Indicat ar fi să-i laşi libertate şi timp. Va veni singur să ţi se destăinuie.

Nu încerca nici să-i impui reguli greu de respectat,căci va începe să-ţi ascundă lucruri şi se va crea o prăpastie între voi. Tu vei simţi că te-a trădat,iar el va fi mereu cu musca pe pe căciulă.

Camera lui este doar a lui!

Să-i aşezi patul sau hainele prin dulap... sunt gesturi pe care le făceai zi de zi,fără să te alegi cu muştruluieli din partea lui.

Acum protestează dacă intri la el în cameră fără să baţi la uşă şi ţipă dacă-i faci curat prin lucruri. Sunt semne că în adolescentul tău urlă nevoia de intimitate.

Tu trebuie să i-o respecţi şi să ai răbdare. Nu intra neinvitată la el în cameră (îi arăţi că-i respecţi teritoriul) şi nu-i mai face curat.

Nervi,nervi şi iar nervi!

Îţi este greu să-l vezi bosumflat şi trist,în timp ce cu prietenii este numai un zâmbet. Iar dacă-l întrebi ceva,răbufneşte,cu plânsete şi uşi trântite.

Sau zice că nu are nimic. Acest nimic este modul lui de a-ţi spune că vrea să fie singur.

Dat fiind că este la vârsta marilor schimbări,fii sigură că aceste stări sunt neplăcute şi pentru el. Aşa că lasă-l să se liniştească şi va veni singur la tine.

5 sfaturi pentru părinţi

-Păstrează cu sfinţenie secretele pe care ţi le încredinţează.-Încurajează-l să aibă propriile păreri.-Tratează-l ca pe un adult responsabil.-Nu-i critica alegerile pe care le face în materie de prieteni.-Nu-i scotoci prin lucruri.

Evită să stai toată ziua cu gura pe  adolescentul tău,căci se va simţi controlat şi sufocat.Recente

Obiceiuri care afectează sănătatea tractului urinar jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg