Presopunctură: 5 metode care te scapă de dureri. Această terapie e strict interzisă gravidelor

1 shutterstock 1678635538 jpg jpeg

Există persoane care preferă să ia medicamente pentru ameliorarea anumitor dureri şi o altă categorie de persoane care preferă să suporte durerea, fără să apeleze la pastile. Medicina alternativă pune la dispoziţie o practică numită presopunctură care, de cele mai multe ori, ajută la reducerea stărilor de greaţă, a durerilor de cap sau de spate. Următorul material nu este recomandat femeilor însărcinate.

Ce este presopunctura?

Presopunctura sau acupresura (Shiatsu) este o formă de terapie din medicina alternativă asemănătoare cu acupunctura cu diferenţa că, în locul presiunii acelor care se aplică în anumite puncte cheie ale corpului, se va folosi presiunea degetelor în aceste puncte. 

Shiatsu, în limba japoneză, înseamnă “presare cu degetul”, în acele puncte de pe corp aliniate de-a lungul a 12 meridiane principale (căi), de obicei pentru un timp scurt, pentru a îmbunătăţi fluxul de qi (forţa de viaţă). Practica Shiatsu, deşi este menţionată des în medicina japoneză, aceasta îşi are originile în China încă de acum mii de ani. Un singur punct poate fi apăsat pentru a ameliora un simptom sau o serie de puncte pot fi presate pentru a creşte starea de bine generală. Potrivit unor istorici, acupresura a fost practicată în China chiar mai devreme decât acupunctura, încă din anul 2000 î.Hr.

Citeşte şi: Top 4 masaje şi beneficiile lor

Sfaturi practice pentru ameliorarea diferitelor simptome 

Punctul Hegu, pentru durerile de cap

Presiunea asupra punctului Hegu este eficientă în special pentru ameliorarea durerilor de cap de la nivelul frunţii sau vârfului capului, precum şi a durerilor de dinţi şi a durerii sinusale. Masează zona dintre degetul mare şi arătător cu degetul mare şi arătătorul celeilalte mâini, cel puţin un minut, apoi schimbă.

Punctul Luo Zhen, pentru durerea provocată de un gât înţepenit 

Masează circular zona dintre arătător şi degetul mijlociu timp de un minut şi jumătate sau două. 

Punctul Nei Guan, pentru greaţă

Aplicarea presiunii pe locul Nei Guan poate fi utilă pentru reducerea stărilor de greaţă. Măsoară două degete la baza încheieturii şi pune, imediat sub acestea, degetul mare în acel punct. Acolo masezi circular. 

Punctul Yao Tong Xue, pentru durerile de spate

Pe spatele palmei, ai de găsit două puncte: unul se află între degetul inelar şi degetul mijlociu, iar al doilea punct se află între degetul mijlociu şi arătător. Aceste două puncte le găseşti în mijlocul spatelui palmei, la distanţe egale faţă de degete (în sus) şi faţă de încheietura mâinii (în jos). Presează simultan timp de unul, două minute. 

Punctul Shaofu, pentru stres şi anxietate

Ţine palma dreaptă şi încearcă să închizi doar degetul mic. Acolo este punctul în care trebuie să presezi. 

Riscuri

Presiunea prea mare poate să provoace leziuni pielii şi să provoace dureri. De asemenea, aceste puncte de presiune NU sunt recomandate pentru gravide. 

Citeşte şi: O respiraţie corectă, cheia către o viaţă sănătoasă

FOTO: Shutterstock.com