Brioşe cu afine
Ai nevoie de: ½ cană unt, 1 ¼ cană zahăr, ½ linguriţă sare, 2 ouă, 2 căni făină, 2 linguriţe praf de copt, ½ cană lapte, 1 linguriţă esenţă vanilie, 500 g afine, 1 linguriţă zahăr (pentru afine), 1 linguriţă scorţişoară (pentru afine).
Pentru ornat:câteva afine,zeama de la jumătate de lămâie,3-4 linguri zahăr pudră.
Cum se prepară
Încingi cuptorul. Pui hârtie specială în 12 forme de brioşe şi le aşezi într-o tavă. Mixezi untul cu zahărul şi sarea până devine o compoziţie moale şi pufoasă. Adaugi ouăle şi mixezi iar. Pui şi făina şi praful de copt în compoziţie,alternând cu laptele. Încorporezi şi esenţa de vanilie. Amesteci bine.
Într-un vas mai mic,presari peste afine (păstrezi câteva pentru ornat) 1 linguriţă de zahăr şi una de scorţişoară. Amesteci cu grijă,cu mâna,până „îmbraci“ toate afinele. Le încorporezi în aluat. Pui din compoziţie în fiecare formă de brioşă.
Laşi la copt 25-30 de minute sau până trece testul scobitorii. Laşi deoparte să se răcorească,înainte de a le scoate din formă. Pentru glazură,amesteci zeama de lămâie şi zahărul pudră şi torni peste afine. Aşezi câteva afine deasupra fiecărei prăjituri.
Dificultate medie
Pentru 12 porţii
Preparare 60’