Ce nu ştiai despre cocteiluri

1 53780 original jpg jpeg

500 de reţete de cocteiluri fac deliciul întregii lumi. Drumul către o varietate atât de mare a fost lung. Află o parte din istoria acestor băuturi şi cum să prepare două dintre ele!

Conceptul originar a fost creat în America. Unul dintre faimoşii barmani din San Francisco,Jerry Thomas,a introdus în Maria Britanie termenul de bar american în anul 1859,iar cel de cocteil este chiar mai vechi. În revista americană „The Balance” se putea citi în 1806:„Cocteilul este un amestec ce stimulează,compus din zahăr,apă şi o băutură amară”.

În 1862,Jerry Thomas a realizat unul dintre primele cocteiluri,Martinez,o reţetă americană,care este alcătuită din 4 părţi de vermut roşu dulce şi o parte gin,garnisită cu o cireaşă. Reţeta a apărut într-un ghid pentru bartenderi din 1887.

Un alt cocteil îndrăgit în lume,Margarita,a fost gustat pentru prima dată în anul 1948. Totul a început cu o petrecere de Crăciun dată de Margarita Sames în casa ei de vacanţă din Acapulco,Mexic. În joacă,băuturile au fost amestecate pentru a amuza invitaţii,iar aceştia erau îndemnaţi să aprecieze rezultatele. Amestecul cu cel mai mare succes a fost cel din 3 părţi de tequilla cu una de triplu sec şi încă una de suc de lime. Combinaţia a călătorit rapid din Texas în Hollywood,apoi în toată America,purtând numele gazdei.

Un vârf de popularitate a fost atins în a doua jumatate a secolului al XX-lea,mulţumită atât imaginaţiei bartenderilor,cât şi a contribuţiei literaturii şi filmului prin asocierea cocteilului cu ideea de bogăţie şi calitate.

Conform unui ghid al bartenderilor,se poate defini fiecare decadă a secolului trecut printr-un cocteil. Astfel,cocteilul primului deceniu,1910-1920,a fost desemnat Singapore Sling,urmat în celelalte decade de Bloody Mary,Manhattan,Mai Tai,Vodka Martini,Whiskey Sour,Long Island Iced Tea,Sex on the Beach şi ultima pe listă,favorita pentru perioada 1990-2000,Cosmopolitan. Premiul pentru cel mai cerut cocteil printre doamne a fost primit de Shirley Temple.

2 idei de cocteiluri pentru tine

Dacă organizezi o petrecere la tine acasă,uimeşte-i pe invitaţi cu un cocteil preparat chiar de tine.

Amaretto Sour

Amaretto este un lichior Italian cu gust dulce de migdale. Amaretto Sour se serveşte în pahar Collins,pahar de mărime medie cu alură masculină. Se face din 25 ml sirop de zahăr,50 ml amaretto,fresh lime,3 cuburi de gheaţă şi angostura,care dă gustul precum sarea şi piperul în mâncare. Angostura dă şi culoarea roşie. Toate ingredientele,în afară de angostura,se adaugă într-un shaker şi se agită până când compoziţia devine foarte rece,apoi se poate servi.

Mojito

Specific masculin,acest cocteil conţine frunze de mentă,50 ml rom alb,o lingură de zahăr,sucul de la o jumătate de lime verde. Pentru a pregăti unor prieteni un cocteil mojito,îl poţi prepara într-un pahar Collins. Frunzele de mentă le pisezi în palmă pentru a-şi păstra aroma. Sunt primele care se pun în pahar şi se acoperă cu 50 ml de rom. Adaugi 25 ml sirop de zahăr şi sucul unei jumătăţi de lime verde. La sfârşit,nu uita de gheaţă,pe care o pisezi înainte. Mai rămâne doar să amesteci.