Cea mai simplă reţetă de prăjitură cu blat de ciocolată şi cremă de cafea

1 prajitura cu ciocolata si cafea jpg jpeg

Ce ai spune de o prăjitură delicioasă cu blat de ciocolată şi cu cremă de cafea? Combinaţia nu are cum să nu te cucerească, aşa că îi poţi răsfăţa pe cei dragi cu acest desert în weekendul care vine.

Mai jos, găsesti o reţetă propusă de un concurent al emisiunii culinare "Chefi la cuţite", care a prezentat în faţa juriului acest preparat.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 8 albuşuri
  • 200 g zahăr
  • 100 g nucă măcinată fin
  • 100 g făină
  • 200 g ciocolată amăruie(74%)
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf cuţit bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie

Pentru crema de cafea:

  • 8 gălbenuşuri
  • 200 g zahăr
  • 100 ml cafea fiartă şi răcită
  • 500 g mascarpone
  • un praf sare
  • 200 g frişcă bătută, pentru decor

Citeşte şi: Castraveţi la murat pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă pe care o poţi încerca

Mod de preparare:

Topim, la bain marie, ciocolata ruptă în bucăţi, împreună cu untul. Omogenizăm bine compoziţia şi o lăsăm să se răcească.

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi presărăm căte un praf de sare peste ele.  Gălbenuşurile le dăm la rece până pregătim blatul prăjiturii. Măcinăm nuca foarte fin.

Mixăm albuşurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul şi mixăm în continuare, până obţinem o bezea fermă. Încorporăm bezeaua obţinută în compoziţia de ciocolată, răcită şi omogenizăm bine amestecul. Încorporăm şi nuca măcinată, apoi făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul stins în zeama de lămâie. Folosim o spatula pentru a omogeniza compoziţia.

Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt, doar la bază, iar pereţii îi ungem cu puţin ulei şi îi tapetăm cu zahăr pudră. Zahărul de pe pereţii tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereţi, este mai eficient decât făina. Coacem blatul pentru 35-40 de minute  la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.

Citeşte şi: Reţeta de post pe care o faci în 15 minute. Cartofi cu sos de muştar, un deliciu

Pentru crema de cafea, frecăm gălbenuşurile cu sare, apoi cu zahărul, şi le diluăm cu cafeaua rece. Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi şi amestecăm intens în cremă, până se îngroaşă ca o budincă. Lăsăm crema de cafea să se răcească, apoi o mixăm, adăugând treptat, mascarponele.

Răsturnăm blatul de ciocolată, răcit, pe un platou şi îl secţionăm în trei părţi. Nu va fi un blat prea crescut, deci îl secţionăm aşa întreg. Întindem crema de cafea între cele trei secţiuni, iar deasupra decorum prăjitura cu frişcă, pentru un contrast de culoare. Dăm prăjitura la rece pentru o oră, inainte de a o secţiona, pentru a se aşeza bine şi frumos straturile.

Poftă bună!



Recente

word no made sugar cup coffee pink background flat lay jpg
Desert grecesc Galaktoboureko  Sursa foto shutterstock 2170010785 jpg
pe plajă  foto   Profimedia jpg
clickpentrufemei ro jpg
Terina cu pui si fistic  Shutterstock 162327497 jpg
Imagine 1 jpg
b4f449a1 3fec dce4 0404 342eafa320a8 jpg
Cheesecake cu piersici  Sursa foto shutterstock 2277949559 jpg
Frittata cu peste  Sursa foto shutterstock 1911600289 jpg
woman using toilet morning jpg
Portocalopita  Sursa foto shutterstock 1162682032 jpg
clickpentrufemei ro varianta2 (1) jpg
Cum transformi mireasma casei tale Descopera beneficiile unui difuzor de uleiuri esentiale jpg
dupa epilare 1575985111 jpg
Panini cu sunca  Sursa foto shutterstock 683845921 jpg
Parfe de pepene rosu  Sursa foto shutterstock 568587580 jpg
10 11 shutterstock 448835689 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 1789001060 jpg
Inghetata cu fistic si nuci  Sursa foto shutterstock 2028260711 jpg
Nevoile reale ale copilului tau 15 Urania Cremene jpg