Cei mai buni cartofi la cuptor

1 67262 original jpg jpeg

După o zi solicitantă la serviciu, ai poftă de o cină gustoasă şi uşor de pregătit. Cartofii la cuptor sunt o opţiune. Îţi oferim trei variante numai bune de încercat.

Cei mai buni cartofi la cuptor – Cartofi în coajă cu caşcaval

Ai nevoie de:

4 cartofi mari

unt

caşcaval

ulei de floarea-soarelui

sare

piper

chimen măcinat sau rozmarin,opţional

Preparare

Preîncălzeşti cuptorul. Speli bine cartofii în coajă,îi ungi cu ulei,îi aşezi într-o tavă şi presari sare şi piper. Îi laşi la cuptor o oră.

Între timp,dai prin răzătoare caşcavalul. La final,despici fiecare cartof cu cuţitul,pui puţin unt în fiecare,adaugi încă puţină sare,piper,apoi presari caşcavalul ras.

d18d409ea9a8c9ee6104e96b1f45a46e jpg jpeg

Îi dai la cuptor din nou câteva minute,atât cât să se topească untul şi caşcavalul. În loc de caşcaval,poţi pune brânză sau parmezan,în funcţie de preferinţă.

După ce-i scoţi din cuptor,serveşti cu puţin chimen măcinat şi presărat deasupra sau cu rozmarin.

Cei mai buni cartofi la cuptor – Cartofi la tavă

Ai nevoie de:

1 kg cartofi

60 g unt

2 căni lapte

2 căni brânză rasă

¼ cană făină

Preparare

Preîncălzeşti cuptorul şi ungi cu unt o formă de ceramică termorezistentă. Topeşti untul şi-l amesteci cu făină. Mai ţii compoziţia pe foc încă 1-2 minute.

Îndepărtezi de pe foc şi încorporezi treptat laptele,după care pui din nou pe foc. Amesteci continuu până când compoziţia începe să fiarbă. Adaugi brânza şi dai deoparte.

Îndepărtezi coaja şi feliezi cartofii,după care întinzi în tavă circa o treime din ei. Presari sare şi piper,apoi îi acoperi cu o treime din compoziţia de brânză.

Repeţi procedura de două ori,apoi acoperi cu un strat de brânză rasă.

Dai totul la cuptor o oră sau până când observi că preparatul s-a rumenit.

Cei mai buni cartofi la cuptor – Cartofi „acordeon”

Ai nevoie de:

1,5 kg cartofi

4 cepe

3 linguri unt

3 linguri ulei

sare

piper

cimbru

Preparare

Preîncălzeşti cuptorul. Ungi cu unt o tavă  termorezistentă din yena sau ceramică.

Amesteci unul topit cu ulei. Cureţi şi feliezi cartofii. Cureţi,speli şi tai pe jumătate cepele,apoi le desfaci strat cu strat.

Pui rondelele de cartofi într-un castron şi le ungi bine cu amestecul de grăsimi,apoi presari peste ele sare şi piper. Le aşezi în tavă intercalând,pe orizontală,o felie de cartof cu una de ceapă,astfel încât obţii câteva rânduri de legume cu aspect de acordeon.

La final, presari cimbru şi dai la cuptor o oră şi jumătate sau până se rumenesc cartofii.