Ciorbă de varză cu afumătură, o reţetă pe placul tuturor

1 77255 original jpg jpeg

 Încălzeşte-te în aceste zile cu un bol de ciorbă caldă cu afumătură.

Ai nevoie de

1/2 varză acră400 g fasole boabe albă1 ciolan mic afumat2 linguri ulei  1 ceapă2 căţei usturoi2 morcovi1 l apă3 cartofi1 lingură boia dulce2 linguri pastă de tomatepipersare

Cum se prepară

Pui fasolea la înmuiat de cu seară în apă rece. Alegi boabele care se ridică la suprafaţă şi le arunci. O scurgi, o clăteşti şi o fierbi în două ape pe care le scurgi, iar în cea de-a treia, adaugi sare, după gust. O laşi la fiert.

Separat, aşezi ciolanul afumat în apă rece 1 oră, apoi îl speli de mai multe ori şi îl pui la fiert 40 de minute, la foc mic. Scoţi carnea, o dezosezi şi o păstrezi caldă. Păstrezi zeama.

Cureţi ceapa, usturoiul, le toci, le tai mărunt şi le căleşti în uleiul încins. Adaugi morcovii mărunţiţi, boiaua de ardei şi amesteci permanent. Răstorni legumele în vasul în care fierbe fasolea. Adaugi varza tăiată fideluţă, cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, bucăţile de ciolan, torni din zeama în care a fiert ciolanul, sare şi piper, după gust. Acoperi vasul şi laşi să fiarbă totul, la foc mic, 25 de minute, încorporezi pasta de tomate şi o mai laşi, până când varza este bine pătrunsă.

O serveşti caldă.