Cum să alegi mezelurile potrivite, pe care trebuie să le eviţi

1 shutterstock 617753960 jpg jpeg

E un lucru bine-cunoscut că foarte multe mezeluri şi produse din carne procesată nu sunt benefice pentru sănătate şi că trebuie evitate. Cu toate acestea, tentaţia este mare şi îi cedăm. Dacă nu rezişti unui sandviş apetisant, află ce trebuie neapărat să eviţi şi cum poţi alege mezeluri considerate mai bune din punct de vedere nutritiv.

Mezelurile sunt varianta la îndemână pentru micul dejun sau masa de prânz, iar sendvişurile ne pot scoate oricând din „încurcătură“. Iată de ce să ţii cont data viitoare când îţi faci cumpărăturile. 

Produsele din carne procesată sunt dăunătoare pentru organism dacă le consumi în mod regulat. Într-un studiu european care s-a derulat pe o perioadă de 12 ani, rezultatele au arătat că femeile şi bărbaţii care au consumat carne procesată în mod constant au suferit de moarte prematură. Totşi, mici "scăpări" sunt prmise, dar ideal este să nu consumi mezeluri de mai mult de două ori pe săptămână. 

Citeşte şi

Cum mâncau românii parizer radioactiv pe vremea lui Nicolae Ceauşescu

Ia în considerare conţinutul total de grăsimi atunci când cumperi mezeluri. Dacă produsul conţine prea multe grăsimi, în special dintre cele saturate, creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum şi riscul de obezitate. Pieptul de curcan, pieptul de pui, pastrama, şunca fiartă. muşchiuleţ sau file crud-uscate sunt variantele mai sănătoase în ceea ce priveşte conţinutul de grăsimi, spre deosebire de diverse tipuri de salam, parizer şi rulade de carne. Cu alte cuvinte, carnea neprocesată este o alegere mai potrivită decât cea procesată.

Sarea în... mezeluri

Baconul are un conţinut ridicat de nitriţi care pot forma nitrozamine - compuşi organici cancerigeni - atunci când este prăjit la o temperatură ridicată. Asigură-te că îl prepari la foc mic. De asemenea, multe tipuri de bacon sunt afumat cu fum artificial, care conţine compuşi cancerigeni. Pateul din ficat proaspăt este mult mai scump, spre deosebire de varianta ieftină a pateurilor din comerţ. Potrivit specialiştilor în nutriţie, cantitatea zilnică recomandată este de 20-30 g, pentru a evita consecinţele.

Majoritatea mezelurilor conţin o cantitate mare de sodiu (sare), de aceea experţii în domeniu nu recomandă să consumi mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi. Sodiul în exces nu este bun pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Există şi mezeluri care nu conţin nitraţi, deoarece pentru conservarea cărnii se foloseşte extract de ţelină. O altă variantă potrivită sunt mezelurile din soia, care nu conţin nitraţi, însă conţin multă sare. 

FOTO Shutterstock



Recente

Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg