Cum să fierbi perfect ouăle: moi, cleioase sau tari

1 shutterstock 1064094089 jpg jpeg

Fiecare are preferinţe când vine vorba de ouă fierte. Unii nu le suportă pe cele moi, în timp ce alţii nici nu vor să audă de ouăle tari. Şi mai mulţi se plâng de faptul că nu nimeresc niciodată consistenţa dorită. E mai simplu decât ai spune ou!

Nu de puţine ori, pe reţelele sociale s-au iscat adevărate dispute despre un lucru banal în bucătărie: ouăle fierte. Aparent banal, căci, se pare, fierberea ouălor le dă unora mai mmulte bătăi de cap decât o sarcină mult mai complicată. Aşa se nasc o  mulţime de întrebări. Ce mărime trebuie să aibă ouăle? Câte minute trebuie fierte? Se pun la fiert direct din frigider sau se lasă la temperatura camerei? Se pun în apă rece sau caldă?

Evident, experienţa îşi va spune cuvântul, la un moment dat, dar, dacă ai încercat de câteva ori să obţii oul fiert perfect şi nu ai reuşit, iată câteva reguli general valabile. Precizăm că este vorba de ouă de mărime medie (M: 55-60 g), aşa cum sunt majoritatea celor din supermarketuri.

Este bine de ştiut că gălbenuşul se întăreşte la o temperatură mai mică decât albuşul (70 grade C faţă de 80 grade C). Deoarece sursa de căldură (apă clocotită) se află în afara oului, oul se găteşte din exterior spre interior.

Astfel, este bine ca ouăle să fie la temperatura camerei când le veţi fierbe (scoase din frigider cu minimum 30 de minute înainte) şi puse direct în apă clocotită sau în apă rece, apoi la foc foarte mare, pentru ca apa să atingă punctul de fierbere rapid.

Imediat ce apa a dat în clocot, daţi focul mic şi cronometraţi pentru a obţine consistenţa dorită.

Moi, cleioase, tari?

Ouă foarte moi (gălbenuşul e lichid, albuşul semisolid): 2 minute

Ouă moi (gălbenuşul e moale, albuşul aproape solid):: 4 minute

Ouă cleioase (gălbenuşul e moale doar în centru, albuşul solid): 5 minute

Ouă tari (gălbenuşul tare, dar gumos): 8 minute

Ouă răscoapte (gălbenuşul e sfărâmicios): 10 minute

Imediat ce a trecut timpul de fierbere, scoateţi ouăle şi puneţi-l în apă foarte rece.

FOTO Shutterstock



Recente

Jeff Bezos  foto   Profimedia jpeg
Curry de spanac  Sursa foto shutterstock 2191623761 jpg
smiling woman looking camera while dusting kitchen jpg
clickpentrufemei ro kowon vn R3KYh1a3xfU unsplash jpg
Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg