Cum se prepară novacul

Novacul este un peşte destul de popular în magazinele, dar şi în bucătăriile din România. Recent, autorităţile din ţara noastră au încercat să omologheze la nivel european reţeta de novac afumat din Ţara Bârsei, însă o serie de controverse legate de originea peştelui, au împiedicat, deocamdată, acest lucru.
Afumarea peştelui este tradiţională la cald,în dulap de afumare clasic,numit celulă de afumare,prevăzut cu sertar pentru rumeguş şi două rastele pe care se aşează bucăţile de peşte cu o distanţă de 2 – 3 mm între ele,ventilaţia asigurându-se cu ajutorul unui compresor de aer. Afumarea la cald,la o temperatură de 45 – 55ºC,este asigurată de căldura degajată de jarul obţinut prin arderea rumeguşului de fag. Când peştele este uşor auriu se adaugă în rumeguş frunze uscate de ţelină pentru aromatizare. (sursa:http://www.eatermagazine.ro) Cum se prepară novacul? Noi vă propunem o reţetă mai la îndemână,şi anume plachie de novac.
Cum se prepară novacul – Ingrediente plachie de novac
4 fileuri de peşte200 g măsline negre100 ml ulei3 linguri făină4 cepe mijlocii2 ardei graşi1 pahar de vin alb1 cutie de roşii pasate2 foi de dafin1 cană de apăsarepiper boabe