Găluşte la cuptor cu afumătură

1 59635 original jpg jpeg

Ce ai nevoie: › 400 g cartofi › 2 gălbenuşuri › 5 linguri făină › 2 morcovi › 1 ceapă › 400 g pastramă afumată › 50 g unt › 250 ml supă › 2 ouă› 4 linguri lapte › 250 g mazăre proaspătă › 100 g brânză de oi rasă › sare

Cum se prepară:

Se fierb cartofii în coajă cu un praf de sare. Se scurg,se lasă să se răcească,se curăţă şi se trec prin presa de cartofi sau prin maşina de tocat.

Se adaugă gălbenuşurile,sare,după gust,trei linguri de făină şi se frământă un aluat potrivit de tare. Se întinde aluatul pe masa presărată cu făină şi se taie bucăţi cam cât un deget de mari,apoi se rulează în palmă până capătă forma unei găluşte lunguieţe. Se fierb în apă clocotită cu sare până se ridică la suprafaţă,după care se scot pe prosoape absorbante.

Morcovii se spală,se taie bucăţi mici,se fierb în apă cu un praf de sare 5 minute,după care se scurg. Ceapa se taie mărunt,iar pastrama afumată bucăţi.

Se căleşte ceapa în untul topit şi se adaugă o lingură de făină. Se toarnă supa,amestecând continuu,şi se lasă pe foc 15 minute. Se opreşte focul,se adaugă ouăle amestecate cu laptele,brânza rasă şi se amestecă bine.

Se unge şi se tapetează un vas,se adaugă carnea afumată,morcovii,mazărea şi se toarnă sosul. Se pun deasupra găluşte şi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 20-30 de minute.